Hősnők, avagy őszintén a női szuperképességekről – Péterfy Bori

nők Péterfy Bori hősnő Várkert Irodalom női egyenjogúság hős
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Péterfy Bori, aki nem csupán fantasztikus énekesnő, de kiváló színésznő is, most bepillantást enged múltjába, őszintén mesél például egyik felmenőjéről, aki bár lánynak született, édesapja mégis fiúként bánt vele. A híres és elismert szobrász, író, költő, műfordító felmenőkkel rendelkező művésznő megosztja azt is, hogy számára mit takar a nagybetűs hősnő.

A nők egytől egyig lehetnek igazi hősök, nem csupán tragikus kellékei a férfiak világának


A Várkert Irodalom egyik estjén öt csodálatos nő beszélgetett Juhász Anna vezetésével. Cikksorozatunkban ezen „kortárs” hősnők gondolatai jelennek meg, akik hivatásukban kifejezetten megragadó és lenyűgöző egyéniségek. Történeteik, látásmódjuk bepillantást enged abba a bennünk szunnyadó érzésbe, hogy mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

Zenekara, a Péterfy Bori & Love Band, valamint színészi és színházi szerepei révén komoly érdeklődés övezi, de Bori mindig is megpróbálta a magánembert a művésztől szétválasztani. Erre remek példa az az ikonszerű figura, amit énekesnőként képvisel – remekül szemlélteti a 2017-ben megjelent Bori X című lemez borítója is.

Bori X című lemezborító Forrás: Péterfy Bori & Love Band

Bori számára rendkívül fontosak a felmenői, közülük is a nők, akik a családon belüli történeteknek, anekdotáknak köszönhetően ma is élnek.

Péterfy Bori Az öldöklés istene című komédiában Forrás: Instagram/atriumfilmszinhaz

Péterfy Bori unokatestvére, Gerlóczy Márton írt egy regényt Mikecs Anna – Altató címmel, mely dédapja, Áprily Lajos feleségének és lányának naplóira épül. Az olvasó ezen keresztül megrázó és igen valós képet kap arról, hogy miként éltek a sikeres férfiak biztos háttérországát nyújtó nők.

Bori szerint nagy felelősség van azoknak a nőknek a vállán, akik szóhoz juthatnak a mai világban, hiszen eljött az idő, hogy ne az évszázados sztereotípiák vagy a férfiak elképzelései alapján ítéljék meg a nőket.

Nők a volán mögött: szakítsunk a férfiak terjesztette sztereotípiákkalhttp://www.life.hu/csalad/20190109-nok-a-volan-mogott-sztereotipiak-es-az-igazsag.htmlTalán a mi környezetünkben is élnek olyan férfiak, akik előszeretettel hangsúlyozzák, milyen jól vezetnek. És talán mi is láttunk már olyan hölgyeket, akik rettegve ültek be a volán mögé. Tényleg jobban vezetnek a férfiak? Vagy csak az elménk játéka, hogy nőként csapnivaló sofőrnek érezzük magunkat? CsaládOrigoŐrült dolgok, amiket régen a nőkről hittek - Nulla esélyegyenlőséghttp://www.life.hu/csalad/20180812-orult-dolgok-amiket-a-nokrol-hittek-a-multban-nem-volt-eselyegyenloseg.htmlA nőknek kisebb az agyuk, ha menstruálnak a kutyák vonyítani kezdenek, és árt nekik a túl nagy tudás. Többek közt ezeket gondolták anno a nőkről. CsaládOrigo„A méhem csak az enyém, ne mássz bele!” - Nők a gyermekvállalás nyomása alatthttp://www.life.hu/csalad/20180801-a-mehem-csak-az-enyem-ne-massz-bele-nok-a-gyermekvallalas-nyomasa-alatt.htmlAmellett, hogy velünk, nőkkel szemben nagy az elvárás az élet, lényegében minden területén, a gyermekvállalás terén is nagy nyomás nehezedik ránk, ami sok esetben a család és a barátok részéről érkezik. Egy kedves olvasónk tisztelt meg minket egy személyes történetével, mely ez utóbbira ad ékes példát. CsaládOrigoA csador árnyékában - Ilyen az arab nők és feleségek valódi életehttp://www.life.hu/csalad/20180204-igy-elnek-az-arab-nok-es-felesegek.htmlAz arab országokról korábban már mi is szót ejtettünk, amikor a női jogok szempontjából legelmaradottabb és legelkeserítőbb országokról írtunk. Ám, sok hiedelem él az emberek fejében a nők helyzetét illetően, melyek távolról sem igazak az összes arab államban. Nézzük meg, hogy milyen a keleti nők valódi helyzete. Család--Régi korok csábítói - A nők éppúgy szenvedtek a szépségért, mint mahttp://www.life.hu/csalad/20171010-regi-korok-csabitoi-a-nok-szenvedtek-a-szepsegert-parkapcsolat-ideal.htmlA nők szinte bármire képesek, hogy kívánatosabbak legyenek. Az ideális nő képének elérése azonban igen egészségtelen kényszerré képes fajulni. Ám a kérdés adja magát: ezt a modernizáció hozta magával, vagy régebben is hajszoltuk a tökéletességet? Egyszerű a válasz: igen, akár fájdalmak árán is. CsaládOrigo6 nő, aki örökre megváltoztatta a történelmethttp://www.life.hu/csalad/20180306-6-no-aki-megvaltoztatta-a-tortenelmet.htmlKorábban már írtunk arról, hogy mit is jelent a nemzetközi nőnap igazából. Most ehhez mérten, olyan nőket mutatunk be, akik nem csupán koruk úttörői voltak. Az összes nő számára nyitottak meg olyan ajtókat, melyeken addig alig ért valamit a kopogtatás. Listánk messze sem teljes, egy egész hét is kevés lenne, hogy felsoroljuk a történelem nagy nő alakjait. A következőkben olvasható nevek és rövid élettörténetek tehát szubjektív alapon lettek kiválasztva. Célunk azt volt, hogy olvasóink a legkülönbözőbb területekről ismerjenek meg bátor, tehetséges és merész nőket. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.