allergia pollenallergia asztma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavasszal az éledő természettel együtt kezdetét veszi az allergiaszezon, mely sajnos évről-évre egyre több felnőtt és gyermek életét keseríti meg. Szerencsére kellő odafigyeléssel könnyebbé tehetjük gyermekeink számára ezt az időszakot.

Az allergiás betegek száma világszerte növekszik, jelenleg 200 millió asztmás és 500 millió szénanáthás beteget tartanak nyilván. Magyarországon az asztmás megbetegedés a gyermekek 4-6 százalékát, a szénanátha 15-20 százalékát érinti.

Thinkstock
Thinkstock


"Az allergiás betegségeknek három nagy csoportját különítjük el, a szénanátha-kötőhártyagyulladást, az asztmát és az allergiás bőrelváltozásokat. Az allergiás hajlam öröklődik és az utódoknál bármilyen életkorban megjelenhetnek a tünetek. Ha a szülők nem allergiások, a gyermeknek 6 százalék esélye van arra, hogy allergiás legyen. Ha csak az egyik szülőt érinti az allergia, 20 százalékra, ha mindkét szülőt, akkor 60-80 százalékra nő az esély, hogy a gyermekük életében is megjelenik az allergia" - mondta Dr. Kovács Ilona, az ajkai Magyar Imre Kórház csecsemő- és gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.

Fokozatok

Az allergiás tünetek különböző fokozatúak lehetnek, ám ha a tünetek megjelentek, gyógyszeres kezelésre van szükség. Enyhe esetben antiallergiás (antihisztamin) készítmény javasolt, asztma esetén pedig hörgőtágító. Súlyos tüneteknél viszont a tüneti gyógyszerek mellett gyulladáscsökkentő készítményeket is használnak.

Az immunterápia segítségével akár tünetmentességet is elérhetünk, melynek során a beteg ellenanyagokat képez az érzékenységet okozó allergénnel szemben. A betegnek nagyon alacsony dózissal kezdve azt az allergént adják, amire allergiás. Fokozatosan emelik a koncentrációt, míg elérik a levegőben előforduló szintet. Az immunterápiai kezelés 3-5 évig tart injekciós vagy szájon át bevehető formában.

Allergiaszezonok

Magyarországon a pollenszezonnak három csúcsa van. Az első a fák és cserjék virágzásakor jelentkezik, ez általában februártól május elejéig tart, majd a pázsitfűfélék virágzása zajlik április végétől augusztus elejéig. A nyár közepén kezdődik a gyompollen allergia, amely október végéig okoz tüneteket.

Thinkstock
Thinkstock


Tünetek

Az allergia kialakulását szinte lehetetlen megelőzni, ha a hajlam megvan bennünk. Az allergiás tünetek kor szerint megoszlanak. Csecsemőkorban főleg az ételallergia okoz problémát, elsősorban a tejallergia, ami bőrelváltozásokban, hasmenésben, légúti tünetekben, fulladásban nyilvánulhat meg. Ha ismert a család allergiára való hajlama, érdemes a gyermeket sokáig szoptatni, és ha szükséges, tehéntej helyett hypoallergén, vagy teljesen tejmentes tápszerrel táplálni. A légúti allergiák 2-3 éves korban jelennek meg, leggyakoribb a háziporatka, az állati szőr, a toll és a penészgomba allergia. Ilyenkor köhögés, fulladás jelentkezik, főleg az éjszakai és hajnali órákban. 6-7 éves korban jellemző a szénanátha, a kötőhártya gyulladás, amelyekért a pollenek tehetők felelőssé. Az utóbbi időben az allergia megjelenése sajnos egyre fiatalabb korra tehető.

Fontos, hogy a szülő tudja, gyermeke melyik pollenre allergiás, és az év mely szakában, melyik hónapokban kell a megfelelő intézkedéseket megtenni. Ehhez segítséget nyújthat az allergiás tünetek megelőzésének és csökkentésének legfontosabb szabályai:

1. A pollenallergiás gyermek ne töltsön hosszabb időt a szabadban a virágzás idején. A szabadban való sportolás, futás fokozhatja a tüneteket.
2. A lakásban a szellőztetés, pollenszűrőn keresztül ajánlott.
3. Utazáskor a kocsiban használjanak pollenszűrőt, zárt ablakkal közlekedjenek.
4. Szabadban való tartózkodás után hajat kell mosni. A hajba került virág - porszemeket a gyermek éjszaka belélegezheti, s ezek tüneteket válthatnak ki.
5. A nyaralást olyan helyre tervezzék, ahol nem találhatók az adott pollenek: tengerpart, magas hegyvidék a legkedvezőbb.
6. A pollenallergiások kezdjék el időben szedni gyógyszereiket, hogy súlyosabb tünetek ne alakuljanak ki és ne jelentkezzenek a késői gyulladásos elváltozások.
7. Világszerte és hazánkban is pollencsapdával és mikroszkópos vizsgálattal elemzik a pollenek koncentrációját. Utazás előtt célszerű tájékozódni az adott területen kiadott pollenjelentésekből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.