Tartsd karban az agyad arannyal! - Nemesfémek gyógyító hatása

agy gyógyítás ezüst baktérium arany nemesfém
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évezredek óta varázslattal teli a viszony az ember és a nemesfémek között. Hogy milyen hamar ismerték fel őseink a csillogó elemek gyógyhatását, és hogy ez az ismeret tette-e keresetté azokat, vagy csupán ritkaságuk miatt váltak oly értékessé, ma már nem tudhatjuk.

A feljegyzések csupán arról tanúskodnak, hogy a gyógyászatban előkelő helyet foglalt el a szikrázó arany és a finom fényű ezüst egyaránt. Éppúgy, ahogy a réz is, amely bár nem tartozik a nemesfémek közé, szintén megérdemli a dicséretet, hisz kiváló tulajdonságaival észrevétlenül is óvja egészségünket.

Aranycsinálók

A középkorban az alkimisták ezerféle módon próbáltak aranyat előállítani. S nem csupán azért, mert az arany mérhetetlenül gazdaggá tette volna azt, aki birtokolja az "aranycsinálás" tudományát, hanem mert az aranyelixírt az örök élet zálogaként tartották számon. Nem véletlenül, hisz az arany rendkívül kedvező élettani hatásokkal bír az emberi szervezetre. A nemesfémek gyógyhatásai szerencsére nem merültek a feledés homályába. Sőt! Számtalan kutatás támasztja alá a korai feltételezéseket, így a sziporkázó szép fémek ismét elfoglalhatták méltó helyüket a gyógyításban és a szépségiparban egyaránt.

Thinkstock
Thinkstock

Tartsd karban az agyad arannyal!

A leghatékonyabban kolloid formában tudjuk hasznosítani az arany kiváló egészségügyi hatásait. Az aranykolloid tulajdonképpen nem más, mint desztillált vízben lebegő nagyon finom szemcséjű arany, melyet aranycseppnek vagy aranyvíznek is neveznek. Hatásai szinte az egész szervezetre jótékonyan kiterjednek:

- hatásos fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szer
- az ízületek mozgását elősegíti, karbantartja azokat, csökkenti az ízületi duzzanatot
- szabályozza a szívműködést
- szerepe van a vérkeringés serkentésében és az optimális testhőmérséklet kialakításában
- enyhíti az asztmatikus panaszokat
- kedvezően hat az alkohol-, nikotin-, koffein- és szénhidrátfüggőségre
- védi az idegrendszert
- segíti az összpontosítást és a figyelmet
- élesíti az elmét
- a depresszió, szorongás, levertség hatásos ellenszere

Dr. Nilo Cairo és dr. A. Brinckmann nagy sikert aratott könyvében, a Materia Medicában az aranykolloidot tartják a leghatékonyabbnak elhízás ellen.

Dr. Guy E. Abraham és Peter B. Himmel 1997-ben írt tanulmányukban megállapították, hogy kolloid arannyal hatékonyan kezelhető a reumatoid artritiszt, valamint hogy a fémes állapotú aranyrészecskéket tartalmazó aranykolloidnak nincsenek mellékhatásai, szemben az aranyvegyületekkel. Cayse szerint az arany képes újjáépíteni az idegrendszert, valamint megfelelően adagolva az aranykolloidot (és az ezüstöt), szinte a duplájára növelhető az emberi élet időtartama.

Thinkstock
Thinkstock

A második évezred elején ausztráliai és új-zélandi kutatások az arany és ezüst rákellenes hatásait vizsgálták. A kutatóknak a nemesfémek segítségével sikerült beteg egerek méhében a rákos sejteket elpusztítani úgy, hogy azok az egészséges sejteket életben hagyták.

Jelenleg tesztelés alatt áll egy új aranyvegyület, amellyel a HIV-vírusok szaporodását próbálják gátolni a fertőzött sejtekben.

Mézes-fémes bőrvédelem

Az előbb felsorolt ragyogó gyógyhatások mellett az arany kozmetikumként is luxushatással bír. Önmagában is felemelő érzés, ha igénybe vett bőrünket aranyporral kényeztethetjük, ráadásul az aranyrészecskék, megfelelő vivőanyaggal és más ásványokkal társítva, valóban fényessé, fiatallá varázsolják bőrünket. Az arany ugyanis elősegíti a sejtregenerálódást, minek következtében az arannyal kezelt bőr kontúrjai kitelnek, rugalmassá, élettelivé válnak.

Ezüsttel a nemkívánt terhesség ellen

Az ezüst fertőtlenítő, baktériumölő hatását már az ókorban felismerték. Hippokratész, a modern orvostudomány elismert atyja is feljegyezte, hogy a legfehérebb fém, a finoman csillogó ezüst alkalmas a test gyógyítására, sőt megelőző szereppel is bír. A középkorban, a nagy járványok idején ezüstedényekben tárolták a vizet (a gazdagok), mert megfigyelések bizonyították, hogy a betegséget okozó baktériumok elpusztulnak az ezüstös közegben. A tej ezüstkannában tárolva több napig friss marad, s a kisgyermekek szájápolásának fontos alapja volt a szopogatásra kínált ezüst kiskanál, különösen nehéz fogzás idején.

Thinkstock
Thinkstock

Az orvostudomány ma is előszeretettel alkalmazza ezt a nemesen egyszerű fémet, hiszen modern kutatások bizonyítják, hogy az ezüst meggyorsítja az égési sebek gyógyulási idejét, illetve a csontregenerálódásban is jelentős szerepe van.

A kontaktlencséket tároló kis műanyag dobozkák belsejét leheletfinom ezüst bevonattal látják el, így nem szükséges plusz fertőtlenítés a lencsék tisztántartása érdekében. A fogamzásgátlásban is főszerepet kapott a fehér fém: a leggyakrabban alkalmazott méhen belüli eszköznek- a spirálnak is hatékony, antibakteriális alapanyaga az ezüst, amely ritkán okoz allergiás reakciókat. Az újszülöttellátás el nem hanyagolható része a kisbaba szemének fertőtlenítése, amely ezüst-nitrát cseppekkel történik.

Ráadásul a betegségek megelőzésében nemcsak kórokozóellenes hatása miatt jelentős, hanem mert színváltozással reagálja le a szervezetben zajló változásokat. Savas közegben (veríték) megfeketedik, így jelzi, hogy gyulladási folyamat indult be az emberi testben.

Kassai Tini

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.