egészségügy műtét diagnosztika gondozás fertőzés orvosi műhiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nap mint nap találkozunk a fogalommal, és valljuk be, az orvosi műhibáknak még a gondolata is elborzaszt bennünket. Hogy ne legyen olyan kusza kép a fejünkben róla, összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb műhibák a gyakorlatban.

Thinkstock
Thinkstock

Rutinműtét közben megfulladt, bent felejtettek egy tűt, elvérzett, megégett, nem vették észre, hogy megsérült - minden újabb rémhír hallatán összeugrik a gyomrunk. Pontosan tudjuk ugyanis, hogy itt nincs apelláta. Ha betegek vagyunk, akkor az életünket kénytelenek vagyunk a kezelőorvosunk kezébe adni. Az ő döntésétől függ, milyen gyógyszert kell szednünk, milyen műtétnek vetjük alá magunkat, milyen dózisú altatót kapunk, mi lesz az operáció kimenetele, és az is, hogyan látják el az esetlegesen felmerülő szövődményeket. Azt is tudjuk, hogy az orvos is csak egy ember, aki túlterhelt, gyakran fáradt, feszült, ráadásul ezt a felelősségteljes munkát kénytelen egy viszonylag alacsony fizetésért cserébe elvégezni. Ennek ellenére rémisztő a gondolat, hogy ezek a műhibák akár velünk is megtörténhetnek.

Szakmai hibákról beszélünk, melyek a beteg enyhébb-súlyosabb sérüléséhez, tartós egészségkárosodásához, illetve halálához is vezethetnek. Rossz döntésekről, figyelmetlenségről, mulasztásról van szó, melyek a páciensre és családjára nézve is komoly következményekkel járhatnak. Utólag persze jogunk van perelni, kártérítést követelni, peren kívül megegyezni és kivizsgálást kérni. Hogy az elszenvedett fizikai és lelki szenvedést milyen mértékben képesek ezek a perek kárpótolni, most nem firtatjuk. Arra azonban kíváncsiak voltunk, melyek a leggyakoribb orvosi műhibák.

1. Idegen test

A nagybetűs műhiba, amiről talán a legtöbbet hallunk. Nőgyógyászati műtétek, hasi sebészeti beavatkozások során bent "felejtett" tűkről, törlőkendőkről, cérnáról van szó, melyek nemcsak károsíthatják a beteg egészségét, csökkenthetik a gyógyulási esélyeit, de akár a halálához is vezethetnek.

Thinkstock
Thinkstock

2. Kórházi fertőzés

A sikeres műtét önmagában még nem garancia a gyógyulásra. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt fertőzés lép fel, mely a beteg gyógyulását, illetve életét veszélyezteti.

3. Diagnosztikai tévedés

A kérdés az, hogy az adott problémát, daganatos betegség, szívinfarktus, vakbélgyulladás, törés jelenlétét, vagy a császármetszés szükségességét időben észlelték-e, és ha igen, megkezdődött-e ezzel egyidőben a kezelése is.

4. A gondozási kötelezettség elmulasztása

Sokan nincsenek tisztában vele, de az is műhibának számít, ha a beteget nem megfelelően szállítják kórházba, ha rossz döntés születik a hazabocsájtását illetően, ha nem biztosítanak számára megfelelő felügyeletet, illetve ha étkezésével, tisztálkodásával, mozgatásával kapcsolatos gondatlanság történik.

5. A gyógyulási esély elmulasztása

A kórház felelőssége, hogy mindent megtegyen a beteg felépülését, gyógyulását illetően. Ha egy gyógyíthatatlan betegséget későn vagy félrediagnosztizálnak, azzal sajnos csökkentik a beteg túlélési esélyeit.

Thinkstock
Thinkstock

6. Műtéttechnikai hibák

A műtét során bekövetkező rossz mozdulatok műtéttechnikai hibák. A páciens sérülését, fertőződését, akár bénulását is okozhatják, mégis "benne vannak a pakliban", hiszen a beavatkozás kockázatai közt tartjuk számon őket. A kártérítési pereknél ezért fontos szempont, hogy az orvos milyen gyorsan fedezte fel a hibát és a károsodást, illetve hogy milyen alapossággal fordult a következmények elhárítása felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.