Az anya, aki allergiás lett a saját kisbabájára

bőr terhesség viszketés allergia kiütés rüh
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 26 éves Zuleika Closs terhessége huszadik hetében égető, viszkető kiütéseket vett észre a bőrén. Az orvosok először rühösséggel kezelték a nőt, de később kiderült, hogy Zuleikának ritka autoimmun terhességi rendellenessége van.

A cornwalli Falmouth-ban élő 26 éves Zuleika Closs egész testét égető és viszkető, piros kiütések borították, miközben terhessége huszadik hetében járt. "Először olyan érzés volt, mintha valami mászkált volna a bőröm alatt, később azonban elviselhetetlenné vált az érzés. A kiütések eleinte a csaláncsípésre emlékeztettek, de nagyon gyorsan terjedtek, és sötétvörös színűek lettek" - emlékezett vissza Zuleika az első tünetekre. "A lábaim voltak a legszörnyűbb állapotban, folyamatosan vakarnom kellett, amitől kisebb-nagyobb darabokban hámlott a bőröm. A viszketés olyan elviselhetetlen volt, hogy egész éjjel, még álmomban is folyamatosan vakaróztam" - folytatta Zuleika, akinek az orvosok először tévesen rühösség elleni antibiotikumot írtak fel.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Végül csak a szülés után, egy helyettesítő orvos diagnosztizálta Zuleikánál a meglehetősen ritka autoimmun terhességi zavart, az úgynevezett terhességi pemphigoidot. Az orvos erős antihisztamin készítményt írt fel a tünetek kezelésére. Kiderült, hogy gyakorlatilag Zulieka a terhességére, pontosabban fogalmazva a méhében fejlődő babára volt allergiás.

A szülés után néhány hónappal elkezdtek halványulni a kiütések, de az elkapart hegek valószínűleg örökre megmaradnak. A terhességi pemphigoid kétmillió terhességből mindössze egyet érint, de a későbbi terhességek esetén a betegség még súlyosabbá válhat, ezért Zuleika valószínűleg nem vállalhat több gyereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.