Így előzd meg a fog- és szájbetegségeket!

Forrás: Thinkstock -
betegség szájbetegségek fogászat egészség fogbetegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fogaink jó állapotának megőrzése nemcsak a szép mosoly, de az egészségünk miatt is fontos: az elhanyagolt problémák bizony az egész szervezetünkre hatással lehetnek. 

A szuvasodás ellen

Bár azt gondoljuk, hogy a cukor a legnagyobb ellenség, a savanyú, savas ételek, italok ugyanúgy fogszuvasodást okozhatnak, mint a cukorkák. A baktériumok és a savak ellen legegyszerűbb napközben cukormentes rágógumi használatával, illetve otthon fogmosással küzdeni. A fogkefék háromhavi cseréje és a helyes mosótechnika elsajátítása is elengedhetetlen, ahogyan a problémáidnak megfelelő fogkrémet is kell választanod. Ha nem vagy biztos benne, milyen terméket használj, vagy helyesen sikálod-e a fogaidat, ne félj tanácsot kérni a fogorvostól! Mindezek mellett az egész szájüreget meg kell tisztítanod a baktériumoktól, a nyelvedet is alaposan mosd meg minden alkalommal – így a kellemetlen szájszagot is visszaszoríthatod.

Forrás: Thinkstock

A fogkő okozta problémák

A romló fog fájdalmat okoz, és a fájdalom előbb-utóbb mindenkit elkerget a fogorvoshoz. Az alattomosan a fogainkra húzódó fogkő viszont eleinte semmiféle panaszt nem produkál, így nem foglalkozunk vele, pedig már kutatások is kimutatták, hogy részben ez tehető felelőssé a fogínygyulladásért, és később az ínysorvadásért. A fogak felszínén kialakuló lerakódás ellen legegyszerűbben a három percig tartó, alapos fogmosással küzdhetsz, de vannak speciális fogkrémek is, melyek segítségével legalább késleltetheted a fogkő kialakulását. Tartós megoldást a félévente végzett fogorvosi kontroll nyújt, ahol egy speciális, fájdalommentes eljárással rendszeresen megszabadítanak a fogkövektől, még mielőtt nagyobb galibát okozhatnának.

Ínygyulladás: akár a fogaid is kihullhatnak miatta

A már említett fogkő azért is veszélyes, mert súlyos fogágybetegségeket is elindíthat. A vastag lerakódás miatt előbb-utóbb kialakul egyfajta ínygyulladás, amitől az íny vöröses színűre változik, megduzzad és fájdalmassá válik. Később fogmosáskor vérezhet is, és ráadásul maga a gyulladás még plusz szájszagot okoz. Ha a fogkő miatt ez a gyulladás sokáig megmarad, akkor az íny egy idő után visszább húzódik a fogakról, elvékonyodik, és kezeletlenül el is sorvadhat. A gyulladás pedig ekkor tovább terjedhet akár az állkapocs-csontokra is, amitől a fogak meglazulnak, érzékennyé válnak, és akár el is veszítheted őket. Megfelelő vitaminutánpótlással, a fogkő eltávolításával, gyógynövényes fogkrémekkel és szükség esetén antibiotikumok szedésével a folyamat több ponton is visszafordítható, már csak ezért is érdemes minél előbb fogorvossal konzultálni a lehetőségekről.

Forrás: Thinkstock

Szájszárazság ellen

Különböző hormonális problémák, stressz vagy gyógyszerek tartós szedése miatt sokaknál alakul ki szájszárazság. Mivel nem termelődik elég nyál a szájban, ami közömbösítené a savakat, így a kellemetlen érzés mellett a szájszárazság a baktériumok szaporodását is elősegíti – így gyakoribbá válnak a fog- és ínyproblémák. A probléma okának felderítése után többféle kezelés is segíthet: az elzáródott nyálmirigyeket gyógyszerrel is lehet gyógyítani, de kaphatók szájnedvesítő gélek és szájöblítők is. Sikeresen szünteti meg – legalábbis egy időre – a szárazságot a víz gyakori kortyolgatása, és a tea, kávé, cukros üdítők kerülése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.