elsősegélynyújtás láz Országos Mentőszolgálat Alapítvány teszt üvegszilánk újraélesztés magas vérnyomás agyrázkódás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány immár másodszor végezte el a Nagy Elsősegély Tesztet: több mint 1000 főt kérdezett meg arról, hogy gyakori vészhelyzetekben mik a teendők. Vannak még problémák...

Bár a tavalyi eredményhez képest javult az arányszám, még mindig van hová fejlődnünk elsősegélynyújtás terén – derült ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány felméréséből. A kutatás során a megkérdezettek nagy része tudja, mi a teendő agyrázkódásnál, üvegszilánk szembe kerülésekor, magas láz, illetve csuklóvágás esetén, illetve azzal is tisztában vannak, hogy a napi ajánlott folyadékbevitel 2-2,5 liter körül mozog.

Forrás: Thinkstock

A magas vérnyomás határértékének meghatározása azonban még most is gondot okozott a megkérdezettek nagy részénél, és bár az újraélesztésnél történt az egyetlen nagyobb ugrás a tavalyi évhez képest, ám még mindig sokan (24%) gondolják úgy, hogy a jó válasz a légutak kitisztítása, a fej hátra hajtása, szájból szájba levegőfújás és mellkasnyomás.

Így köszöntik hazánk 10 éves csatlakozását az unióhozhttp://www.life.hu/kult/20140505-akrobatikaval-koszontik-magyarorszag-10-eves-csatlakozasat-az-europai-uniohoz.htmlA budai rakpart és a Citadella terasza felett akrobatikáznak a magyar artistaképzősök az uniós csatlakozás 10. évfordulója alkalmából – írja a Blikk.KultOrigoA horror laboratóriuma: állatkísérletek egykori színhelyehttp://www.life.hu/csalad/20140428-az-anderlechti-allatorvosi-iskolat-a-horror-laboratoriumanak-is-nevezik-allatkiserletek-egykori.htmlAz anderlechti állatorvosi iskolát 1903-tól 1909-ig építették. 1910-től folyt itt oktatás, ám 1969-től az oktatást kísérletezéssel is fűszerezték. Végül 1990-ben az iskola elhagyta a romos épületet. Az épületek felújítása közben találtak rá a horror laboratóriumaként híressé vált helyiségre. Elhagyatott helyek című sorozatunk nyolcadik része következik, amelyben már megmutattuk többek között Hitler egykori kórházát, egy homokkal teli szellemvárost, egy elhagyott színházat, egy groteszk alakokkal teli vidámparkot és a csernobili katasztrófa színhelyét is. CsaládOrigoBeteg Rezesová – elnapolták másodfokú tárgyalásáthttp://www.life.hu/news/20140505-eva-rezesova-halalos-balesetet-okozo-szlovak-milliomosno-beteg-elnapoltak-masodfoku-targyalasat.htmlA szlovák milliomosnő két hetes kórházi kezelésre szorul, ezért nem lehetetett hétfőn elkezdeni ügyének másodfokú tárgyalását.NewsFotó: Tuba Zoltán - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.