Olvasható implantátumok - Újdonság a mellcsekkoló készülék

Forrás: Thinkstock -
plasztikai műtét betegség implantátum egészség mellplasztika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mellimplantátum beültetése hosszú időre szóló döntés. A szervezetbe ültetett idegen anyag évekig, évtizedekig marad bent, emiatt fontos, hogy a vele és a műtéttel kapcsolatos információk mindig rendelkezésre álljanak. 

Ezt az információt az implantátum egyedi azonosító száma, valamint a beütetéskor kiállított adatlap és garanciajegy tartalmazza, amit a műtét után kiadnak a páciensnek, illetve általában az orvosnál is megőrzésre kerül annak másolata. Ez azonban gyakran nem így valósul meg.

Nem a páciens feladata

Világszerte ismert tény, hogy az implantátum-beültetésen átesett páciensek 8%-a 5 évvel a műtét után már nem rendelkezik a mellékelt dokumentációval, anélkül pedig a testükben lévő eszközről semmiféle információjuk nincsen. Bármilyen probléma, de akár egy egyszerű implantátumcsere esetében is csak a beültetett anyag műtéti eltávolításával lehet hozzájutni ezekhez a specifikus adatokhoz. Felmerülhet a kérdés természetesen, hogy az egészségügyi intézményben miért nem őrzik meg az adatokat. A válasz az, hogy őrzik ugyan, de egy magánklinika megszűnhet, kórházakat összevonhatnak, esetleg a páciens külföldre költözik. Számos technikai akadálya is lehet az adatok lekérdezésének.

Forrás: Wikipedia

Ezt a technikai nehézséget küszöböli ki a legújabb fejlesztés, az az új mellimplantátum, melynek anyaga egy úgynevezett passzív RFID rádiófrekvenciás mikrotranszpondert tartalmaz. Ebbe kódolják az implantátumra vonatkozó adatokat. Ezek az adatok pedig egy külső olvasóval a testen kívülről leolvashatók szükség esetén, tehát az implantátum beazonosítására nincs szükség műtétre abban az esetben sem, ha nem áll rendelkezésre írásos dokumentáció. Ezt egy elektronikus szériaszámmal helyettesítik.

Kódolt adatok

A kód kizárólag az implantátumra vonatkozó szériaszámot tartalmazza, a páciensről nincs adat. A beültetést végző orvos vagy maga a páciens tudja regisztrálni a személyes adatokat egy szigorúan bizalmasan kezelt gyári adatbázisba, ahonnan szükség esetén visszanyerhető. Harmadik személy nem férhet hozzá.
Hazánkban néhány hete először dr. Karvász Tamás plasztikai sebész, a Life.hu szakértője és dr. Vincente Rodrigo végzett olyan mellplasztikai beavatkozást, amely során az említett innovációs implantátum került beültetésre. Szakértőnket kérdeztük a miértekről.

Miért ennyire fontos, hogy "kívülről" is hozzáférhetők legyenek a beültetett implantátum adatai?

"Leginkább azért, mert mint minden előállított termék, a mellimplantátum esetében is előfordulhat, hogy valamelyik a leggondosabb gyártás mellett sem tökéletes minőségű. Gondoljunk csak például az autók, műszaki cikkek, elektromos készülékek körében gyakran előforduló termékvisszahívásokra, a legnagyobb márkák esetében is. Ilyenkor a maximális biztonság érdekében az implantátumot cserélni javasolt. Vagy egész egyszerűen a páciens cseréltetni óhajtja az implantátumát és a következő műtét gondos megtervezéséhez szükség lenne az aktuális implantátum tulajdonságaira, gyártó, méret, forma adataira. A mellimplantáció természetéből adódóan azonban hosszú távra szól, és az idő múlásával nagyon sok minden történhet, ami ezt a beazonosítást nehézzé, akár lehetetlenné teszi. Elveszik a dokumentáció, megszűnik a műtétet végző praxis, a sebész más országba költözik, hogy csak néhány példát említsünk. A kívülről leolvasható kód segítségével elkerülhető a feltáró beavatkozás, és csak akkor kerül sor műtétre, ha az valóban indokolt.

Forrás: Thinkstock

Európában egyelőre négy országban, Angliában, Belgiumban, Németországban és Magyarországon érhető el az új implantátum: külön érdekesség, hogy Anglia után a kontinentális Európában az első műtétet Magyarországon végeztük” - magyarázza a szakember.
Az új implantátum a legfejlettebb technológiával készül. A külső azonosítást lehetővé tevő egységen kívül több, áttörést hozó ötletet valósít meg. Ilyen például az implantátum falában lévő szivárgásgátló biztonsági réteg megfestése, hogy a sebész behelyezés előtt ellenőrizni tudja a réteg épségét. Más implantátumokban is megvan ez a réteg, azonban nem ellenőrizhető, mert a burokkal egyező színű, vagyis nem tudja betölteni azt a biztonsági funkciót, amiért valójában ott van. A töltőanyag gél szerkezete a legújabb fejlesztésű szilikonpolimer, ami kivételes formatartást biztosít természetes puhaság mellett.

A biztonságot azonban nemcsak a korszerű műszaki tulajdonságokkal, hanem hozzáadott szolgáltatással is fokozza a gyártó. Az egyik legnagyobb biztosítóval kötött együttműködés keretében a biztosítás kiterjed mind az implantátumra, mind a műtétre. Ez azért ennyire fontos újdonság, mert a jelenlegi gyakorlat szerint a gyártók csak ingyenes csereimplantátumot biztosítanak, a műtét költségéhez nem járulnak hozzá.

PCOS – a petefészek-szörnyeteghttp://www.life.hu/drlife/20140429-a-pcos-t-vagyis-a-policisztas-ovarium-petefeszek-szindroma-ma-a-reproduktiv-koru-nok-meddosegenek.htmlA PCOS mozaikszó, melynek jelentése: policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Ugyan az elnevezés csak a petefészket jelöli, valójában egy rendkívül bonyolult betegség, amely a test több szervét is érintheti. A hétfői hétindító értekezlet alatt Facebook-oldalunkon ajánlhattatok témákat feldolgozásra. Sok szuper ötletet kaptunk, végül erre esett a választásunk.Dr. Life--Íme, hat ok, ami miatt kifordulhatsz önmagadbólhttp://www.life.hu/drlife/20140505-szamos-ok-miatt-viselkedhetsz-ingerulten-es-keszitheted-ki-a-kornyezeted.htmlRáreccsentél a kedvesedre, pedig soha azelőtt nem tettél ilyet? Nyugtalan vagy, mindenen felkapod a vizet, üvöltesz a gyerekkel? Ha szemmel láthatóan nem vagy azonos azzal, aki voltál, akkor sem kell rögtön megrémülnöd. Néha egészen egyszerű oka van a megváltozott viselkedésednek. A Life.hu a hétköznapi okok nyomába eredt.Dr. Life--Így előzd meg a fog- és szájbetegségeket!http://www.life.hu/drlife/20140423-a-fog-es-szajbetegsegek-az-egesz-elet-minosegere-hatassal-vannak-valamint-egy-sor-egyeb-betegsegnek.htmlFogaink jó állapotának megőrzése nemcsak a szép mosoly, de az egészségünk miatt is fontos: az elhanyagolt problémák bizony az egész szervezetünkre hatással lehetnek. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.