Íme, hat ok, ami miatt kifordulhatsz önmagadból

Forrás: Thinkstock -
betegség Benke Rita ingerültség dehidratáltság egészség idegrendszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ráreccsentél a kedvesedre, pedig soha azelőtt nem tettél ilyet? Nyugtalan vagy, mindenen felkapod a vizet, üvöltesz a gyerekkel? Ha szemmel láthatóan nem vagy azonos azzal, aki voltál, akkor sem kell rögtön megrémülnöd. Néha egészen egyszerű oka van a megváltozott viselkedésednek. A Life.hu a hétköznapi okok nyomába eredt.

A megváltozott reakciók és magatartás mögött érdemes olyan okokat keresni, amelyek egészségi állapotodban beállt változással kapcsolatosak, esetleg életmódot váltottál és ez okozza a „furcsa” tüneteket- mondta Benke Rita, a Life.hu természetgyógyász szakértője. Bár jó néhány olyan betegség is van, amely képes felülírni az idegrendszer normál működését, valamint a betegségekre szedett gyógyszerek is képesek meglepő idegrendszeri tüneteket okozni, ennél "ártatlanabb" okok is képesek megdöbbentő viselkedésbéli válaszokat kiváltani belőled.

Forrás: Thinkstock

1. Alacsony vércukorszint

Még csak cukorbetegnek sem kell lenni ahhoz, hogy az idegrendszered próbára tegye a szervezeted. Elég egy nem eléggé átgondolt, drasztikus fogyókúra, a szervezet „éheztetése” ahhoz, hogy dühöngő démonok bújjanak elő belőled. Amikor a vér cukortartalma egy bizonyos szint alá csökken - így az agy is kevesebb glükózhoz jut -, az idegrendszer gyors és feltűnő jelzéseket küld, hogy baj van. Izzadás, remegés, nyugtalanság, illetve ingerlékenység jellemző erre az állapotra. Érdemes komolyan venni a jelzéseket, mert nemcsak a párod mehet falnak érthetetlen „dühödtől”, attól, hogy ha kell, ha nem ráripakodsz, de hosszú távon az egészséged is kárát látja.

2. Fertőzések, láz

Az agyhártyagyulladás, az agyvelőgyulladás valamint a HIV vírus is okozhat zavart viselkedést. Ám még csak ennyire komoly fertőzések sem kellenek ahhoz, hogy kifordulj önmagadból. A foggyulladás, a vele járó fájdalom, illetve a mellé társuló láz szinte az őrületbe kergethet. Ha nem kérsz időben segítséget és a belobbant foggal próbálsz teljesíteni, ne csodálkozz azon, ha nem vagy képes minden helyzetben szalonképes maradni.

3. Migrén

Van az a fejfájás, amely mellett a leghétköznapibb, ártatlan kérdést és kérést is személyed elleni támadásnak értékelhetsz. Aki megtapasztalta már a migrénes gyötrelmeket, az pontosan tudja, hogy mellette hiperérzékennyé válik az idegrendszer, és nemcsak a szagokra, fényre, hangokra ugrik a beteg, de a másik látványára vagy meggondolatlan szavaira is.

Forrás: Thinkstock

4. Vitamin- és ásványianyag-hiány

A magnézium, a kalcium és a B-vitaminok hiánya valóságos vihart okozhat az idegrendszerben. Néha úgy is ki tudod éheztetni a szervezeted, hogy észre sem veszed. Mondjuk hallottál egy szuper diétáról, ami tiltja a kenyeret, a gabonaféléket és te bevállalod. Máskor túlzásba viszed az edzést és a megnövekedett igények ellenére nem pótolod a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Vagyis ha ingerlékenységet tapasztalsz magadon, pedig elvileg az edzéssel ki k kellett volna add a felesleges gőzt, akkor érdemes végiggondolnod, hogy biztosítod-e a szervezeted számára a szükséges vitaminokat.

5. Dehidratáltság

Pofonegyszerű a magyarázat: ideges vagy és nem leled az okát? Lehet, nincs semmilyen bonyolult magyarázat a háttérben, csak szomjas vagy. Illetve te lehet, hogy nem érzed a szomjúságot, csak éppen a szervezeted szomjazik és az idegrendszered ingerlékenységgel jelzi, hogy pótold a szükséges folyadékmennyiséget.

6. Hormonviharok

A menstruáció és a menopauza is okozhat ingerlékenységet. Ez nem titok, és elég sok cikk is született e témában. Arról már kevesebb, hogy a várandósság alatt megváltozott hormonháztartás is képes beleszólni a viselkedésedbe. Érzékenyebb és ingerlékenyebb, „felcsattanósabb” lehetsz, nehezebben teljesíthetsz nagy nyomás alatt, és bizony hamarabb fogy el családtagjaid viselt dolgaival kapcsolatban is a türelmed. Szóval, ha egyébként minden rendben van veled, elegendő cukor és vitamin van a szervezetedben, nincs fogfájás, migrén se gyötör és tudod, hogy éppen elég folyadékot iszol, se menstruáció, se menopauza nem jöhet szóba, akkor lehet, nincs más a háttérben, csak éppen az utód fészkeli be magát az életedbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.