Menstruációs rendellenességek - mikor menj orvoshoz?

Forrás: Thinkstock -
rendellenesség betegség menstruáció vérzés egészség fájdalom görcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A havonta jelentkező, olykor fájdalmas görcsökkel járó havi vérzést nőként már úgy megszoktuk, hogy még a rendellenesnek számító állapotokkal is ritkán fordulunk orvoshoz – pedig nem ártana. 

Mi állhat a háttérben?

A menstruációs ciklus több ok miatt is megváltozhat: a feszültség, az utazás, különböző gyógyszerek, a testedzés, de még az időjárás is befolyásolhatja. Időnként azonban nem csupán ennyi áll a háttérben, ezért az ismétlődő, vagy nagyobb gondot okozó zavarokkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és meg kell keresni a kiváltó okot.

Forrás: Thinkstock

Túl rövid vagy túl hosszú ciklus

A két egymást követő vérzés első napjai között a nagykönyv szerint 28 napnak kell eltelnie. Ez azonban minden nőnél máshogy alakul: akad, akinek órát lehet állítani a 25 napos ciklusához, másnál a 30 nap számít normálisnak. Az sem feltétlenül jelent gondot, ha a 4-5 napos nehéz időtartamból néhány alkalommal 6-7 nap lesz. Viszont a 21 napnál rövidebb, illetve 35 napnál hosszabb ciklusok hátterében már állhat valamilyen hormonális zavar, esetleg szervi gond, ezért mindenképpen megér egy kivizsgálást. A túl gyakori vérzés könnyen vezethet vérszegénységhez, a túl ritkán jelentkező menzesz pedig akár annak a jele is lehet, hogy a peteérés körül nem minden zajlik megfelelően.

Túl erős vérzés, görcsök

A menstruációs váladék vért és a méhnyálkahártya darabjait tartalmazza, és mennyisége sosem pontosan ugyanannyi, mint az előző alkalommal volt. Ennek ellenére a szokatlanul erős,vagy túl hosszan tartó vérzést mindenképpen jelezned kell az orvosodnak, hiszen egyrészt komoly okok is húzódhatnak a háttérben, másrészt fennáll a vérszegénység, és ezzel a gyengeségérzés vagy ájulás veszélye is. Átlagosnál bővebb vérzést okozhat hormonzavar, a méh jóindulatú daganata, véralvadási zavar, vagy az endometriózis is, arról nem is beszélve, hogy a kínzó görcsök napokra lehetetlenné teszik a munkát, a sportot vagy akár az alvást is – jobb megszabadulni tőlük, ha lehet.

Forrás: Thinkstock

Ha nagyon sokat késik

Bár megszokott problémának számít, ha késik a menstruáció pár napot, de ha gyakran előfordul, vagy a késés nagyobb a szokásosnál, érdemes felkeresni az orvost. A terhesség persze az első ok, ami megfordul az ember fejében, de emellett számtalan más elváltozás is okozhatja a késést, például petefészek-gyulladás, egy alapos felfázás, vashiány, erős fizikai megterhelés, vagy fogyókúra, és a stressz is. A késő menstruáció ráadásul gyakran felerősödő PMS tünetekkel jár, ami tovább nehezíti a helyzetet.

Közti vérzés

Fogamzásgátló gyógyszert szedő nők körében fordul elő a leggyakrabban a ciklusok közti pecsételő, enyhe vérzés. A probléma mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel, hiszen akár azt is jelentheti, hogy a gyógyszer nem nyújt megfelelő védelmet a nem kívánt terhesség ellen. A nem gyógyszerszedő nőknél is előfordulhat pecsételő vérzés, akad, akinek minden ciklusában van egy-két nap, ami normálisnak számít, de ha eddig nem tapasztaltad, akkor az első közti vérzéssel jobb felkeresni az orvost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.