A menstruációdat befolyásolja, milyen fogamzásgátló módszert választasz

Forrás: Thinkstock -
betegség menstruáció egészség fogamzásgátlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A havi vérzés mennyiségét, a fájdalmat vagy a premenstruációs szindróma tüneteit mind befolyásolja az, hogy az adott nő milyen fogamzásgátló eszközt választ. Cikkünkből azt is megtudhatod, mi a legnagyobb tévhit a menstruációval kapcsolatban.

A havi vérzés körforgása

Alapvetően a menstruáció maga a megvastagodott méhnyálkahártya leválásával járó vérzés. Azonban a vér mennyisége, a ciklusok hossza már egyénenként változó, és mivel kényes egyensúlyról van szó, nagy részben befolyásolják a hormonok vagy hormonszerű anyagok. Egy átlagos ciklus 28 napból áll, de nem ritka a 24 vagy 32 napos sem. A szokásos vérzést követően újrakezdődik minden: a tüszőérést serkentő hormon szintje emelkedni kezd, így új tüsző készül megérni, aztán a hónap közepe felé az ösztrogénszint is emelkedik, majd az érett petesejt kilökődését a luteinizáló hormon erőteljes növekedése hozza létre. A megtermékenyülés esélye ekkor a legnagyobb, de ha nem történik meg, akkor a közben kialakuló sárgatest progeszteront termel egészen a következő vérzésig, majd elsorvad, és következik az újabb menstruáció. Ebbe az érzékeny körforgásba avatkozik bele minden hormontartalmú fogamzásgátló módszer, mely a vérzést magát is másabbá teszi.

Forrás: Thinkstock

A fogamzásgátló tabletta mindent megváltoztat

A tablettában, injekcióban vagy hüvelygyűrűben adagolt hormonok átveszik az irányítást a megszokott hormonális rendszer felett. Megakadályozzák a peteérést, akár órára pontosan kiszámíthatóvá tehetik a rendszertelen havi vérzést, és a vele járó fájdalmakat vagy a vér mennyiségét is csökkenthetik - az egész folyamat nem a petefészek hormontermelésének, hanem a gyógyszer megvonásának következményévé válik.

Maga a gyógyszer is okozhat vérzést

Bár rendezi magát a ciklust, és kétségtelen előnyökkel bírhat, maga a hormontartalmú fogamzásgátló is okozhat vérzést. A kezdeti időszakban, míg a szervezet nem alkalmazkodik optimálisan az új hatáshoz, vagy csak nem megfelelő hatóanyag-összetétel lett felírva, előfordulhat pecsételő vérzés a ciklus különböző napjain. Ha ez gyakran előfordul, érdemes hormonszintet vizsgáltatni, és más szerre áttérni, mivel valószínűleg nem ér el elegendő mennyiségű hormon a méhnyálkahártyáig, mely így nem tud megfelelően felépülni.

A legnagyobb tévhit: a vérzés időszaka alatt nem lehet teherbe esni

Bár közel sem akkora a valószínűsége, mint peteérés idején, de a vérzés időszaka alatt is teherbe lehet esni. A menstruáció egész időtartama alatt ugyanolyan fogamzásgátló eszközöket érdemes használni, mint előtte vagy utána, kivéve persze hormontartalmú módszer használata esetén. Mivel orvosilag nincs tiltva a menzesz alatt történő együttlét, a legtöbben teljesen veszélytelennek tartják – pedig egyrészt a fogantatásra is megvan az esély, másrészt a fertőzésekre is fogékonyabbak lehetünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.