Léptékváltás a sportban: mikor kezdhetek többet mozogni?

Forrás: Thinkstock -
szívderítő egészség mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már tudjuk, hogy a mozgásszegény életmód káros hatással van a keringésre. Egyrészt mert a tespedő életmód, az egész napi ülés egyenes út a túlsúly felé. Emellett azonban nem titok, hogy a mozgás a teljes szervezetre jótékony hatással van.

A sport felfrissíti a vérkeringést, ezzel segíti a friss oxigén szállítását a szövetekhez, rugalmassá teszi az ereket, gyorsítja a káros anyagok eltávolítását, valamint „edzésben tartja" a szívet is. Fontos azonban, hogy kellő odafigyeléssel és mértéktartóan mozogjunk.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Rendszeresen futok, eddigi leghosszabb távom a félmaraton, és szeretnék tovább fejlődni. Nincs különösebb egészségügyi problémám, meg szerintem jól is megy a futás koromhoz képest (46 éves vagyok).

Tudom, hogy a pulzusszámot bizonyos korlátok között kell tartani futás közben. Nincs pulzusmérőm, és lehet, hogy eddig ösztönösen jól csináltam, de mégis szeretném megtudni, hogy rendszeres, hosszú távú futóedzések esetén muszáj a pulzusmérős kontroll, vagy mellőzhető. Egyébként mennyi is az a pulzustartomány, ami ideális hosszútávfutás során (46 éves, 79 kg, 182 cm- vagyok)?"

A Szívderítő szakértője, Angi János tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Ha valaki egy picit komolyabban szeretne a futással foglalkozni, célszerű egy kardiókivizsgálásra elmenni, aminek részeként egy terheléses vizsgálattal pontosan ki lehet számolni, hogy milyen pulzusig érdemes felmenni.

Amennyiben szüksége lenne ilyen segítségre, a Szívderítő.hu-n jó helyen jár. Ilyan nagy sportolást felügyelet és kontroll nélkül nem javasolnék. Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával, amennyiben úgy dönt, szívesen segítek beállítani egyénre szabott edzéstervet."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.