Testmozgás - Mozgás Éjszakája 2015

Forrás: http://mozgasejszakaja.hu -
betegség megelőzés egészség Mozgás éjszakája OEFI mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Fussunk éjszaka a lezárt Andrássy úton!” - őrült gondolat szülte egy évvel ezelőtt azt a rendezvényt, amely végül olyan sikeres volt, hogy több mint húszezren látogatták.

Egy álom vált valóra idén június 28-án, amikor a világon először Budapesten rendezték meg a Mozgás Éjszakáját – nyilatkozta Gui Angéla, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetője, aki bejelentette, hogy lesz folytatás. 2015 június 27-én még nagyobb területen, még több sportágat lehet majd éjszaka kipróbálni az Andrássy úton, a Hősök terén, a Városligetben és a Felvonulási téren – továbbra is teljesen ingyenesen.

Forrás: http://mozgasejszakaja.hu

Mozogni jó – éjszaka pedig még izgalmasabb

A Mozgás Éjszakája legfontosabb üzenete, hogy mozogni egészséges, mozogni jó. Szeretnénk tudatosítani, hogy bárhol, bárkinek érdemes sportolnia, mert a mozgás az egészség megőrzésének egyik legfontosabb, elengedhetetlen eleme. Ugyanakkor a rendezvénnyel szeretnénk élményt is adni, hiszen a mozgás is lehet buli! Ha a Mozgás Éjszakáját követően egy százalékkal többen fogják azt érezni, hogy sportolni öröm, akkor már megérte.

A mozgás hiányának következményei

Ma a világon ugyanannyian halnak bele a mozgásszegény életmódba, mint ahányan a dohányzás miatt vesztik életüket. Ha az emberek elkezdenének rendszeresen mozogni, hét hónappal nőne meg a várható élettartam Magyarországon - ahol a lakosság csupán 15 százaléka sportol rendszeresen. A magyarok 44 százaléka kifejezetten inaktív, saját bevallásuk szerint főként az időhiány miatt. A „lustaság” így ugyanolyan rizikófaktornak tekinthető, mint a dohányzás vagy az elhízás. Még mindig kevesen tudják, hogy a testmozgás ténylegesen a leghatékonyabb egészségmegőrző módszerek közé tartozik. Rendszeres testmozgással fokozható a szív és a tüdő teljesítőképessége, csökkenhet a vérzsírszint, a vérnyomás, a vércukorszint. Napi 2000 lépéssel, vagyis már napi 20 perc gyaloglással jelentősen csökkenthető a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő páciensek szívrohamának és agyvérzésének kockázata.

Forrás: http://mozgasejszakaja.hu

Még több program, még több résztvevő

2015-ben a Mozgás Éjszakája rendezvényt megelőzi egy adománygyűjtő váltófutás, a táv a romániai Déva várától a Hősök terén lévő Vajdahunyad váráig tart majd, amelyet öt napon keresztül teszünk meg. A romániai szakasz főleg terepen és hegyen át vezet, rövidebb és hosszabb szakaszokon lehet majd előzetes regisztráció után csatlakozni a futáshoz. Lesznek olyan ultrafutók, akik mind a 450 km lefutják, vannak, akik a hegyi terepet vállalták, de olyanokra is számítunk, akik csak 10-20 km-t szeretnének futni ezen az eseményen. A váltófutás előtt és alatt végig adományt gyűjtünk majd Böjte Csaba dévai árváinak" – jelentette be Gui Angéla, az esemény főszervezője, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa, az Egészségkommunikációs Központ vezetője.

A Mozgás Éjszakája 2015. június 27-én este abban a pillanatban kezdődik majd, amikor az adománygyűjtő futók beérnek a Hősök terére. Az utolsó 500 métert azzal a tíz árvával közösen futják majd le, akiket a Mozgás Éjszakája szervezői egy hétig Budapesten táboroztatnak. A tervek szerint tavalyinál is több aktív résztvevőre számítanak, összesen 16 sportágban: lesz futás, kerékpár, salsa, zumbafitnesz, sárkányhajózás, nordic walking, asztalitenisz, tollaslabda, fitnesz, úszás, jóga, korfball, bocsa, de barátságos focimérkőzés, szájjal festés, asztalitenisz vakoknak, táplálkozási tanácsadás, stresszszintmérés, szén-monoxidszint-mérés is. 2015-ben ezekhez további 5 sportágat pályázat útján választanak ki.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet jelentős figyelmet fordít a szabadtéri mozgásformák igényének kialakítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.