Ízületkímélő tippek – nem ciki a tavaszi kesztyű

Forrás: Thinkstock -
betegség időjárás egészség ízületvédelem sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár odakint egyre többet süt a nap, nem szabad megfeledkezni arról, hogy bizony még hideg van, így fontos, hogy rétegesen öltözzünk fel. A sapka, sál, kesztyű nem szégyen, sőt, a ruha alatt az ízületvédő eszközök sem látszanak, így nyugodtan viselhetjük őket. 

A szakemberek szerint akkor ideális az öltözetünk, ha a házból kilépve még kissé fázunk, de 5-10 perc után elmúlik, és kellemessé válik a hőérzetünk.

Forrás: Thinkstock

Már többször hangsúlyoztuk, de nem lehet elégszer: bemelegítés nélkül ne kezdjünk bele semmilyen megterhelő tevékenységbe. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy akár egy hosszabb séta előtt sem melegítik be a kényes területeket, így később szembesülnek a fájdalommal és talán nem is értik, hogy az minek köszönhető. Érdemes kipróbálni a melegítőkrémeket is, melyek felgyorsítják a vérkeringést, de nem helyettesítik a bemelegítést. Nagyon fontos a sportnál használt megfelelő lábbeli, különösen a futásnál, főleg, ha kemény talajon tudunk csak mozogni. Ha a cipő nem biztosít elég rugalmasságot a mozgáshoz, akkor a láb minden lépésnél „ütést kap”, ami rövid időn belül károsíthatja a boka- és a térdízületeket.
Ha nagy a mozgásigényünk, de nem szeretnénk a hidegben edzeni, válasszunk uszodát, az úszás és a vízitorna is átmozgatja a teljes testet, ugyanakkor kíméli az ízületeket.

Figyelj oda, mit eszel!

Bonyolult étrend nélkül is tehetünk ízületeink védelméért. Nem kell különleges ételeket vásárolnunk, csak figyeljünk oda arra, hogy miből mennyit eszünk. Nem meglepő, hogy a halak, zöldségek és gyümölcsök remek védelmezői a mozgásszerveinknek, a tejtermékek szintén segítenek a magas kalciumtartalommal.

Forrás: Thinkstock

Igyekezzünk kerülni a cukros üdítőket, a magas zsírtartalmú ételeket, ez persze nem azt jelenti, hogy néha egy szelet süti vagy egy kocka csoki bűn lenne, de érdemes ezeket valóban csak ritkán fogyasztani. Azért is különösen fontos, hogy odafigyeljünk az étkezésre, mert ha elkezdenek felszaladni a pluszkilók, bizony azok is megterhelik az ízületeinket és gyorsítják a porckopást is.
Ma már sokan fogyasztanak étrendkiegészítőket, de ezek közül is érdemes válogatni, keressük a porc építőköveit (pl. kondroitin, glükozamin), valamint érdemes az izommunkához közvetve vagy közvetlenül szükséges magnéziumból, kalciumból, C-vitaminból, cinkből és vasból is többet bevinni.

Egy kis lazító ráadás

Azt tudjuk, hogy az ízületeket nem szabad ellustulni hagyni, néha mégsem árt a pihenő. Egy-egy kimerítőbb edzés után vegyünk gyógynövényes fürdőt, a forró fürdő ugyanis ellazítja az izmokat és szellemileg is feltölt. A vizet illatossá tehetjük rozmaring-, eukaliptusz-, levendula- vagy citromolajjal, majd a fürdő után masszírozzuk át a testünket olíva-, majoránna- vagy kámforolajjal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.