Vaginasorsok a nagyvilágban - mitől függ, hogy trendi műtét vagy csiklócsonkítás vár rád?

Forrás: Thinkstock -
betegség csiklórekonstrukció vaginaműtétek egészség vagina dizajnervagina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vaginád sorsa tényleg attól függ, hogy hol születtél? Míg a Föld bizonyos pontjain soha nem látott méreteket öltöttek a vaginaszépítést szolgáló műtétek sora, más földrajzi helyeken és kultúrában a vaginára fájdalom és brutális csonkítás vár. 

Megvonhatjuk a vállunkat persze, hogy vaginafronton ugyan tényleg nincs igazság, de felesleges társadalmi egyenlőtlenség kérdéseként kezelni a vaginát.

Forrás: Thinkstock

Vaginavalóság

Vagy mégse ennyire egyszerű a kérdés? A saját testtel kapcsolatos döntések ugyanis életbevágóak lehetnek, illetve ha az élet nem is múlik feltétlenül mások döntésén, a gyönyörhöz való természetes jog, valamint a méltányos női létezéshez való jog mindenképp sérül.

De nézzük napjaink vaginavalóságát, amely bizonyos körökben dizájnerformára törekszik és teljes szabadságot élvez, más területen viszont már az is maga a csoda, ha a női nemi szerv a brutális csonkítás után valamilyen szinten visszanyerheti eredeti formáját és méltóságát.

A Life.hu is foglalkozott már a vaginaszépítő eljárásokkal. Egy cikkünkben megírtuk, hogy 2011-ben több mint kétezer nőnél végeztek intimplasztikát tavaly az Egyesült Királyságban az egészség-biztosítási adatok szerint. Az elmúlt öt évben ötszörös növekedés történt az intimesztétika területén.

A kisajkak méretének csökkentésére irányuló úgynevezett labioplasztika ára magánklinikán 1,1 millió forintnak megfelelő összegbe kerül, ám a testükkel elégedetlen hölgyeket ez sem tántorítja el a beavatkozástól. A kétezres adat csupán az állami intézményekre vonatkozik, a szigetországban feltehetően ennél jóval több ilyen operációt végeztek csupán abban az egy évben.

Amikor nem tetszik a kehely

A női nemi szerv méretére és formájára vonatkozóan természetesen nincs előírás. A szakértők úgy vélik, hogy a páciensek nagyon keveset tudnak a műtét hosszú távú következményeiről, illetve nem vesznek részt előtte pszichológiai konzultáción, noha a lelki okok óriási szerepet játszhatnak a döntésben. Vagyis a nők csupán úgy vélik, hogy az intim terület nem elég esztétikus, illetve tartanak attól, hogy párjuknak, partnerüknek nem tetszik eléggé a kehely, amiből kínálják az örömöt. Holott a férfiak valószínűleg sokkal elfogadóbbak és célra törnek akkor is, amikor a nő szégyelli azt, amivel a természet megáldotta.

Forrás: Thinkstock

A BBC több nőt is megszólaltatott a témában. Egyikük órákig lapozgatta a magazinokat, hogy a sajátjához hasonló vaginát találjon. Nem járt sikerrel, ezért úgy érezte: bebizonyosodott, hogy valami nincs rendjén a testével, emiatt kevesebbet ér másoknál. "Visszatérő álmom volt, hogy a szeméremajkam sálként tekereg a nyakam körül, az emberek pedig ujjal mutogatnak rám az utcán. Az operáció után pedig folyton arra ébredtem, hogy visszanőtt a korábbi méretre. Egy év elteltével azonban a lelkem is meggyógyult" - magyarázta a Jessie-ként említett hölgy. Emma nevű sorstársa pedig egyenesen gusztustalannak bélyegezte saját magát, ám komplexusai a labioplasztikát követően sem enyhültek.

Egy másik cikkünkben egy olyan 74 éves hölgyet mutattunk be, aki élő adásban kapott vaginafeszesítő kezelést. A kókuszolajból, E-vitaminból, mézből és tojásfehérjéből készült kencét 15 percen át kell hagyni hatni, a siker érdekében hetente egyszer kell megismételni a kezelést. A nyugdíjas hölgy örömmel vetette alá magát a procedúrának, hiszen elmondása szerint 30 éves szeretőjét szeretné lenyűgözni „lenti" fiatalságával. Nincs véleményünk, ha feszesít, hát feszesít, mi meg hírt adunk róla.

Íme, a cikkhez tartozó videó:

A gyönyör útja újra járható?

Mindenesetre ennél magasabb röptű az a hír, amelyet a Medipress tett közzé idén februárban. Ez a hír nemcsak túlmutat a vaginaszépség kérdésén, de arra hívja fel a figyelmet, hogy egy vadonatúj műtéti megoldással visszaadható azoknak a nőknek az orgazmuskészsége, akiken brutális csiklókimetszést hajtottak végre.

A szívtelen eljárás ilyen reakciókat váltott ki azokból a férfiakból, akik egy videófilm nyomán "találkoztak" a műtéttel:

A női körülmetélésként emlegetett eljárás, amely voltaképpen a csikló brutális megcsonkítását jelenti, világszerte több mint 133 millió nőt érint az ENSZ becslései szerint. A sebészeti beavatkozás, amelynek célja, hogy a csikló eredeti funkcióját helyreállítsa, egyre népszerűbbé válik a csonkítást elszenvedett nők körében.

A csikló megcsonkítása számos fájdalmas mellékhatással jár: ezek a nők nem csupán nem képesek a legtöbbször orgazmust átélni szex során, hanem gyakran a krónikus fájdalom is jelentkezik, és a szülés is extra kockázattal jár az esetükben. A sebészeti beavatkozás célja, hogy a csikló funkcióját a lehetőségekhez mérten helyreállítsa, illetve esztétikailag javítson a megcsonkított testrész külsején.

Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Noha a műtétet számos amerikai, francia, kanadai és afrikai sebész vállalja, az első igazán sikeres helyreállító operáció egy svéd orvos nevéhez fűződik. „A teljes siker, amely a csikló-rekonstrukcióval jár, azért lehetséges, mert a csikló jóval nagyobb, mint a legtöbb ember hinné, 10 centiméteres gyökere van. Ezért aztán a körülmetélésnek csúfolt eljárások során nem a teljes klitoriszt vágják ki, hanem csupán a csikló egy részét” - mondja a svédországi Solna városában, a Karolinska Egyetem Kórházában praktizáló dr. Hannes Sigurjónsson a VICE magazinnak.
„A módszer tehát a következő: óvatosan eltávolítjuk a sérült rész, így előtérbe kerül a csikló egészséges, ép része. Innentől az a feladat, hogy ez a rész kerüljön előre, s így a csikló a legtöbb funkcióját visszanyeri, és panaszt sem okoz többé” - fejti ki a szakember. Arra a jelek szerint nincs lehetőség, hogy a szerv ugyanúgy reagáljon, mint a csonkítás előtt, de az eljárás így is nők milliói számára hozhat reményt egy méltóbb életre.

Miért csonkítják meg a nőket?

Az infibulációnak különböző okai lehetnek: hagyománytisztelet vagy éppen a vallási hovatartozás miatt kényszerítik a felnőttek a gyerekeikre ezt a szörnyű beavatkozást, aminek az égvilágon semmi értelme nincsen. Sőt, ez a borzalmas szertartás kifejezetten káros a fiatal lányok egészségére.
A rendkívüli fizikai és lelki fájdalmon túl az érintett lányok egy nemiszerv-csonkítás során számos veszélynek vannak kitéve: elhúzódó vérzés, fertőzések – akár HIV vírussal –, súlyos betegség, terméketlenség és halál. A nőinemiszerv-csonkítás gyakorlata sérti a nők alapvető jogát az egészséghez és a jólléthez, sőt, magához a túléléshez, káros a lányok, a családjaik, közösségeik és a társadalom számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.