A farmer felmentést kap, a nyakkendő mosásszűz marad - atyaég, tényleg koszosak vagyunk?

betegség higiénia egészség mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A melltartókat kétnaponta, a lepedőt havonta kéne víz alá nyomni, de még a farmernadrágot sem elég két-három hetente mosni. Minket is ellepnek a baktériumok?

Ha nem is ítélkezik ennyire élesen, de azért a hiányos higiéniai alapokra irányítja a figyelmet Laura Bowater brit mikrobiológus, akit a Daily Mail kérdezett a témában.

Forrás: Thinkstock

A kosz kérdése persze nem csak a briteknél merülhet fel, és nagy valószínűséggel jogos a mikrobiológus felvetése, még akkor is, ha a köznapi gondolkodás szerint azért nincs baj a napi szinten benyalt baktériumokkal. Mindenki ismeri a gyerekekkel kapcsolatos elméletet, hogy "csak egészségesebb" lesz egy kis bacitól, illetve ettől erősödik az immunrendszere. Vagy mégsem? A felnőttek mosási szokásait például egyértelműen aggályosnak ítéli a kutató. Sorra vesszük a legkritikusabb ruhadarabokat.

Gyengéden a melltartókkal

A szakember szerint a melltartókat például minden második viselet után ki kell mosnunk, de nem érdemes a mosógépet használnunk, hiszen így hamar kinyúlnak. Szerintünk nemcsak kinyúlnak, de tönkre is mennek a gépben, főleg, ha merevítővel ellátott darabról van szó. Illetve a csipkecsodák se bírják a mosógép gyötrését. Vagyis marad a kézi mosás, némi előáztatós programmal. Ha van hely és ha a ház ura nem kap idegrohamot a parányi fürdőbe bezsúfolt lavórtól. Mert az általában útban van, plusz eléggé kiábrándító lehet a belevaló szexmenet után a vegyszeres vízben ázó melltartó látványa. De azért csak fogadjunk szépen szót, mert tényleg kell a cicitartós higiénia. Azért arra nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy is megy ez hazánkban. Akiket mi kérdeztünk - és nem fedtük fel elsőre a mikrobiológus elvárásait -, azt állítják, hogy általában a heti nagymosásba dobják a cickótartókat is. A kényesebb darabok pedig, amiben csak a "fellépésig" pompáznak a keblek, még ennél is ritkábban kerülnek vízbe.

Forrás: Thinkstock

Havonta egyszer mosunk párnahuzatot?

A szakértő szerint rémes a helyzet az ágyneműk frontján is. Naponta több millió elhalt hámréteg kerül a bőrünkről az ágyunkba, a fürdőkádunkba, a ruháinkra és a kiegészítőinkre, s ezek mind poratkák milliárdjait vonzzák. Ezek a poratkák ugyan ártalmatlanok, viszont az ürülékük számos allergént tartalmaz, amelyek szemviszketést, orrfolyást, de akár asztmát is okozhatnak. Sajnos tízből egy ember csupán négyhetente mos ágyneműt, míg az emberek harmada kéthetente cseréli a huzatait. Bowater szerint az ágyneműt minimum hetente egyszer kellene mosnunk, legalább 60 fokon. Áldásunk rá. Ropogjon, illatozzon havonta minél többször az az ágynemű. Mi is szeretjük, sőt egy felmérés szerint a friss ágynemű illata és érzése a legmagasabb luxusélmények közé tartozik, akár az arany viselése vagy egy finom parfüm illata a bőrünkön.

A farmer mindent bír?

Talán igen, talán nem. De azért nem kell pironkodni, mert a farmerrel - más ruhadarabokkal szemben - még mindig elnézőb a kutató is. Bár azt a városi legendát, hogy a farmert elég néhány havonta mosni, határozottan cáfolja: kedvenc farmerünket szerinte is elég minden ötödik felvétel után a mosógépbe dugni. Vagyis legalább egy hétig viselhetjük akkor is, ha folyamatosan azt húzzuk magunkra.

Forrás: Thinkstock

Arról nem szól a fáma, hogy a felsőruházat tisztaságát alapvetően befolyásolja a helyszín ahol, és a helyzet, amely során viseljük, valamint egészségi és aktuális lelki állapotunk is. Nyilván viseltesebb lesz a legdurvább farmer is, ha kirándulunk benne, és az a pulcsi is gyorsan a szennyesben landol, amelyikbe egy nagy veszekedést végigizzadtunk.

A nyakkendő mosásszűz marad?

Bár a bikrobiológusnő nem említette, mi emlékszünk még arra a korábbi felvetésre is, amely a nyakkendők higiéniájával foglalkozott. Az urak férfias kiegészítője ugyanis (ha nem mindennapos használatról van szó) akár egy életen keresztül mosásszűz marad, így valószínűleg valóságos baktériumfészek a nyakkendő a közös szekrényben. Ám a még "hivatalból", gyakran hordott nyakkendők sem kerülnek mosásba, legfeljebb havonta egyszer.

Szóval lehet, hogy tényleg koszban élünk?

Fantasztikus fogápolás - szájhigiénia-kiegészítők http://www.life.hu/drlife/20140909-a-fogapolas-a-szajhigieniai-eszkozei.htmlA megszokott fogkefe és fogkrém, mint a fogápolás két alapvető kelléke, ma már nem minden esetben elég a megfelelő szájhigiéniához. A legújabb módszerek ott is eltávolítják a lepedéket, ahol eddig megbújhatott.Dr. Life--Higiénia a szőrtelenítés soránhttp://www.life.hu/drlife/20140430-higienia-a-szortelenites-soran.htmlAhhoz, hogy a gyönyörű, sima bőröd egészséges is maradjon, fokozottan oda kell figyelned a szőrtelenítés mellett a higiéniára is – ezekhez ad a Life.hu tippeket. Dr. Life--Higiénia játékosanhttp://www.life.hu/csalad/20111020-higienia-jatekosan-gyerekeknek-zewa-kids.htmlA higiénia tanulását nem lehet elég korán elkezdeni. Egy gyermek életének első éveiben természetesen "passzívan" éli meg, ahogyan szülei a tisztaságáról gondoskodnak. Ám amint maga is megteszi első lépéseit az önállóság felé, apránként rá kell vezetnünk a megfelelő higiéniai szokásokra. Erre pedig nincs alkalmasabb módszer a játéknál.CsaládA túlzott higiénia sem egészégeswww.origo.huarchiv20040430atulzott.htmlA piszkos környezetben vagy állatokkal együtt élő emberek kevésbé hajlamosak bőrkiütésre, mint azok, akiknek a háztartása megfelel a modern higiénia követelményeinek.ÉletmódHelyes intim tisztálkodás pasiknak: hetente háromszor bőven elég a szappanos lemosáshttp://www.life.hu/intim/20150213-igy-kell-helyesen-tisztitani-a-peniszt.htmlBármennyire is alap, sajnos sok nő panaszkodik arra, hogy ápolatlan fütyivel hozta össze a sors. Hihetetlen, hogy a mai világban sem mindenkinél megszokott a rendes mosakodás!IntimThinkstockAmikor még a király székelése látványosság volt - A tisztálkodás történetehttp://www.life.hu/drlife/20110513-a-tisztalkodas-tortenete-az-okortol-napjainkig.htmlNapjainkban az élet megkérdőjelezhetetlen része a napi fürdés, de nem volt ez mindíg így: mint minden szokás, ez is sokat változott az évszázadok során - a középkori szokásokat tekintve volt is honnan fejlődnie.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.