Orgazmuskúra: havi 21 magömlés a hosszú élet titka?

Forrás: Thinkstock -
prosztatarák pénisz betegség kutatás egészség ejakuláció magömlés felnőtt sperma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás kimutatta, hogy a gyakran ejakuláló férfiaknál jelentősen alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. Havi 21 magömlés például 22 százalékos mérséklődést jelent azokhoz képest, akik legfeljebb csak havi hétszer jutnak el a csúcsra.

Noha a Harvard Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a rendszeres magömlés csökkenti a prosztatarák veszélyét, egyelőre nem magyarázták meg, mi állhat az összefüggés hátterében - írja a Daily Mail.

Forrás: Thinkstock

Korábbi feltételezések szerint az orgazmus egyszerűen kimossa a rákkeltő anyagokat a szervből. Egy másik elmélet alapján pedig a gyakran ürülő sperma lehetővé teszi az új sejtek termelődését, egyúttal megakadályozza a régiek felhalmozódását, amelyek egyébként elrákosodhatnának.

A prosztatarák időben felfedezve igen jól gyógyítható

A tüdőrák után a második leggyakrabban kifejlődő rosszindulatú daganat a prosztatarák. Magyarországon évente 400 000 férfit kezelnek különféle prosztatagondokkal, de az egészséges, vagy magát annak tartó férfiak nagy része messzire elkerüli az urológiai rendelőnek még a környékét is. Pedig az időben felfedezett prosztatarák jól gyógyítható, viszont kezeletlenül nemcsak a panaszok maradnak meg, de a csontokba hamar áttétet ad. A szűrés fontosságáról itt írtunk korábban.

A prosztata egy kisebb mandarinnak megfelelő nagyságú szerv a férfiak pénisze és húgyhólyagja között. Feladata annak a sűrű, fehér váladéknak a termelése, mely a herékből érkező spermával együtt az ondót alkotja. Jelen kutatás az ejakuláció gyakoriságának és a prosztatarák előfordulásának összefüggését vizsgálta.

A tudósok rámutattak, hogy azok a 40 és 49 év közötti férfiak, akik havonta legalább 21 alkalommal eljutottak a csúcsra, 22 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg a havonta csak hétszer ürítő társaiknál.

Noha az összefüggés hátterét nem sikerült tisztázni, a szerzők különösen biztatónak tartják az adatokat. A felmérés keretein belül csaknem 32 000 egészséges férfit kísértek figyelemmel 18 éven keresztül, akik közül 3839-nél állapítottak meg prosztatarákot.

Forrás: Thinkstock

Félelem a ráktól: a férfiak is csonkítják magukat

Angelina Jolie példáját követve egy 53 éves brit családapa és üzletember eltávolíttatta még egészséges prosztatáját, miután egy génelemzés után megtudta, hogy az esetében meglehetősen magas a prosztatarák kialakulásának kockázata. Az ő történetéért kattints ide!

Világossá vált, hogy egy férfi minél gyakrabban ejakulál élete során, annál alacsonyabb nála a prosztatarák kialakulásának kockázata. A statisztikai kapcsolat még az után is fennállt, hogy a kutatók számításba vették az olyan tényezőket, mint az életmód és a szűrővizsgálatokon való részvétel.

Dr. Jennifer Rider hozzátette, hogy a biztató eredményeket óvatosan kell kezelni, mivel megfigyelés útján nyert adatokról van szó.

Az egészségügyi hatalom a nők kezében van?

Azok a nők, akik krónikus betegséggel küzdenek, a férfiaknál 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordulnak szakemberhez, ha mentális problémák tüneteit észlelik magukon. Vagyis a nők nemcsak gyakrabban, de hamarabb is kérnek segítséget - derült ki egy korábbi felmérésből. A kutatók akkor olyan páciensek adatait vizsgálták, akiknél legalább egy betegséget diagnosztizáltak az alábbiak közül: diabétesz, magas vérnyomás, asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.