A zöld szemű szörny itat minket? Ezért is alkoholizálunk!

Forrás: Thinkstock -
kutatás alkoholizmus alkohol féltékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pszichológusok szerint a féltékenység két okból ered: a kisajátításból és a kisebbségi komplexusból. Egy friss kutatásból kiderült, hogy az alkoholizálás sokkal inkább összefügg a féltékenységgel, mint az eddig gondoltuk. A férfi és a nő is másképp reagál ebben a helyzetben, de Freudnak is van egy féltékenységi elmélete. 

A közelmúltban elvégzett eredmények alapján azok a személyek, akiknek önbizalma a párkapcsolatuktól függ, hajlamosabbak alkoholhoz fordulni, ha feltámad bennük a zöld szemű szörny – derült ki a 277 egyetemi hallgatón végzett kutatásból. Azt azonban nem sikerült teljesen egyértelműen bebizonyítani, hogy maga a féltékenység lenne az ivászat közvetlen kiváltó oka, azonban a tanulmány még így is segíthet a fokozott kockázattal élők kiszűrésében.

Forrás: Thinkstock

„Mindannyian féltékenyek vagyunk valamennyire, sokak párkapcsolata pedig messze nem ideális, ráadásul rengeteg oka lehet az alkoholfogyasztásnak is” – nyilatkozta a szerzőként közreműködő Angelo DiBello, a Houstoni Egyetem munkatársa.

„Kutatásunk segíthet a kockázati tényező feltárásában, és megmutatja, hogy érzelmeink, gondolataink, illetve viselkedésünk hogyan állhatnak negatív kapcsolatban.” DiBello abban bízik, hogy az eredmények elősegítik az alkoholizmus megelőzését és kezelését.

Normális és abnormális határok

Freud szerint a féltékenység akkor normális, ha tudatos szinten ellenőrizhető mértékű,

és akkor jelenik meg, amikor egy harmadik személy a valóságban is fenyegeti a párkapcsolatot. Freud ebben a helyzetben a rivalizálást is hangsúlyozza; hozzá kell tenni továbbá, hogy a normális határok és a viselkedési normák kultúránként rendkívül eltérőek.

Beteges féltékenység esetén nincs kiváltó helyzet, hanem a személy hozza azt folyamatosan létre.

Alaptalan módon vádolja párját hűtlenséggel, folyton maga előtt látja azokat a jeleneteket, amikre a leginkább érzékeny, és belevetíti félelmeit a másik normális viselkedésébe vagy egyszerűen csak a körülményekbe (például késésekbe vagy ártalmatlan interakciókba). Az ilyen típusú, mindkét felet gyötrő féltékenység igen káros a párkapcsolatra nézve, amelyet le is rombolhat.

Forrás: Thinkstock

Melyik nem a féltékenyebb?

A két nem részben eltérő módon féltékeny.

A férfiak az evolúciós pszichológia szerint az érzelmi hűtlenséggel ellentétben inkább a szexuális hűtlenségre érzékenyebbek, mivel előfordulhat, hogy erőforrásaikat mások génjeinek fennmaradására, más férfiak utódjainak felnevelésére áldozzák fel. A kutatások ezt az érdekes elméletet jórészt alátámasztják, például képzeletbeli helyzetek esetében a szexuális hűtlenséget provokáló gondolatok intenzívebb élettani hatásokat váltottak ki belőlük, mint a nőkből.

A nőre ezzel szemben az emocionális féltékenység jellemzőbb,

mert ha a férfi érzelmileg kezd el máshoz kötődni, akkor "erőforrásait" más nőhöz viszi el, amivel viszont a nő génjeinek fennmaradását fenyegeti.

Mire képes egy féltékeny férfi?

A féltékenység néha annyira elveszi a férfiak eszét, hogy olyan tettekre sarkallják magukat, ami már túlmutat a józan ész határán. ITT már írtunk pár ilyen esetről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.