Két éven belül megtörténhet az első fejátültetés?

Forrás: Thinkstock -
önkéntes műtét Kína orvos fej bénulás beavatkozás beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még 2017 decembere előtt megtörténhet az első fejátültetés Kínában, amennyiben az előkészületi kutatások és kísérletek sikeresek lesznek - közölte újságírókkal Zsen Hsziao-ping, aki olasz kollégájával készül az eddig példa nélküli műtétre.

Az olasz sebésszel, Sergio Canaveróval közösen előkészítés alatt álló beavatkozás helyszíne csak abban az esetben lesz Kína, ha minden a tervek szerint halad és itt valamennyi szükséges feltétel adottá válik hozzá - jelentette ki a kínai szakember. A jelenleg kijelölt helyszín az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány székvárosának, Harpinnak az orvosi egyetemi kórháza.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Canavero, a Torinói Fejlett Neuromodulációs Csoport vezetője 2013-ban közölte először, hogy szerinte egy effajta műtét legkorábbi lehetséges időpontja 2016-ban lehet. A legutóbbi nyilatkozatok szerint azonban több időre, több tudásra van szükség ahhoz, hogy a siker esélyével fogjanak bele.

A bonyolult operációra önként jelentkező 30 éves orosz férfi, Valerij Szpirodonov programozó ritka, gyógyíthatatlan genetikai betegségben, spinális izomatrófiában, vagyis akut gerincvelői izomsorvadásban (Werdnig-Hoffmann-kór) szenved, és állapota egyre romlik. A már teljesen lebénult, elsorvadt testű Szpiridonov abban reménykedik, hogy fejét sikerül átültetni egy egészséges ember testére, és összekötni agyvelejét a donor gerincvelőjével.

Szpiridonov legutóbb idézett nyilatkozatában azt mondta, nem "versenyről" van szó. Mint fogalmazott, számára egyértelmű, hogy a műtétre csak akkor kerül sor, amikor a szakértők 99 százalékban biztosak lesznek a sikerben.

Zsen Hsziao-ping egyelőre nem közölt részleteket arról, hogy a donortest honnan érkezne, illetve nem erősítette meg, hogy kínai lesz.

Elképesztő! Több mint hatvanezer százéves él Japánbanhttp://www.life.hu/drlife/20150911-tobb-mint-hatvanezer-szazeves-el-japanban.htmlA "százévesek klubja" évről évre bővül Japánban: idén már több mint hatvanezer százéves vagy annál idősebb ember él az országban. Dr. Life--5 centis tű fúródott a fejébe babakorában – ezért fájt a feje egész életébenhttp://www.life.hu/drlife/20150911-egy-kinai-no-fejebe-5-centis-tu-furodott-ami-miatt-egesz-eleteben-fajt-a-feje.htmlHiába fájt a feje egész életében, a kínai Liu Kaot csak idén augusztusban vizsgálták meg tüzetesen, így 48 éves korában derült ki, hogy mi okozta a problémát.Dr. LifeThinkstockA szülés óta állandó fájdalomban él egy nőhttp://www.life.hu/drlife/20150909-a-szules-ota-allando-fajdalomban-el-egy-no-aki-korabban-egyaltalan-nem-erzett-fajdalmat.htmlA 37 éves nő egy ritka genetikai rendellenesség miatt korábban egyáltalán nem érzett fájdalmat. Első babája születésével azonban minden megváltozott.Dr. LifeThinkstockTragikus kór! Torokfájásból végtagamputáció letthttp://www.life.hu/drlife/20150909-torokfajasra-panaszkodott-a-nyaralason-a-brit-ferfi-majd-kiderult-hogy-castleman-betegsegben-szenved.htmlA 38 éves Matthew Parkes feleségével és 4 éves gyerekével nyaralt Mallorcán, ahol torokfájás miatt orvosoz fordult.Dr. Life--12 éve nem fürdött a férfi, aki szerint erre egyáltalán nincs is szükséghttp://www.life.hu/drlife/20150908-dave-whitlock-vegyeszmernok-szerint-nincs-szuksegunk-furdesre.htmlEgy amerikai vegyészmérnök, Dave Whitlock szerint egyáltalán nincs szükségünk fürdésre. Ő maga 12 éve nem is erőltette a dolgot.Dr. Life--Ne! Fényevéssel akarnak fogyni a kínai nőkhttp://www.life.hu/drlife/20150907-fenyevessel-akarnak-fogyni-a-kinai-nok.htmlHong Kong-i nők kitalálták, hogy a fénnyel való táplálkozás a legjobb fogyókúra. Szerintünk inkább a legveszélyesebb!Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.