3 az 1-ben karácsonyi desszert: mindenki imádni fogja a mézeskalácsos, tiramisus brownie-t

karácsonyi desszert – mézeskalácsos tiramisus brownie
Moment RF - Zoryana Ivchenko
ünnepi hangulat mézeskalács sütemény recept brownie tiramisu
Imádod a süteményeket, de nincs időd háromfélt készíteni? Akkor nem kell aggódnod! Elhoztuk csak neked, csak most a karácsonyi desszertek ékkövét, a mézeskalácsos tiramisus brownie-t!

A karácsonyi időszak nemcsak meglepetésekkel van tele, hanem édességekkel is. Viszont az ünnepet előtti sertepertélés közben sokszor nincs idő arra, hogy több süteményt is elkészítsünk, bármennyire is szeretnénk. Ha viszont mindenből egy kicsit csinálsz, és azt egyesíted, akkor egészen új dolgokat fedezhetsz fel az édességek világában. Ezt a karácsonyi desszertet idén nem szabad kihagynod!

mézeskalács a karácsonyi desszert tetején
A karácsonyidesszert-receptünk koronája a mézeskalács.
Forrás: Shutterstock

A legtutibb karácsonyi desszert: a mézeskalácsos tiramisus brownie

Kényeztesd magad a három ünnepi sütemény tökéletes kombinációjával.

 Csokis, kávés, gyömbéres és elképesztően finom! 

A karácsonyi süti alapja egy kandírozott gyömbéres brownie, melyet egy réteg kávés-mascarponés tiramisu követ, a végén pedig egy mézeskalács figurával koronázzuk meg a kakaós tiramisut. Ez a desszert egész biztosan le fog nyűgözni!

Hozzávalók a brownie-hoz:

  • 60 g kakaópor
  • 180 g finomliszt
  • 170 g étcsokoládé
  • 110 g vaj
  • 280 g  cukor
  • 2 tojás
  • 3 ek. víz
  • 50 g kandírozott gyömbérdarabok
  • ½ tk. só
  • ½ tk. vaníliaaroma

Hozzávalók a tiramisuhoz:

  • 2 tojás
  • 76 g porcukor
  • ½ tk. vaníliaaroma
  • 170 g mascarpone
  • 230 ml kávé
  • 12-15 babapiskóta
  • kakaópor

Hozzávalók a mézeskalácshoz:

  • 210 g finomliszt
  • 1 ½ tk. sütőpor
  • ½ tk. őrölt gyömbér
  • ½ tk. őrölt szegfűszeg
  • 70 g vaj
  • 100 g barnacukor
  • 1 tojás
  • 1 tk. vaníliaaroma

Elkészítés:

  • Mézeskalács
  1. Keverd össze egy tálban a száraz összetevőket.
  2. Egy külön tálban verd fel a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot, amíg könnyű és habos nem lesz.
  3. Add hozzá a keverékhez a tojást és a vaníliát.
  4. Szép lassan add hozzá a száraz összetevőket is. A keveréknek puhának, de ragadósnak kell lennie.
  5. Takard be a tésztát egy fóliába és tedd be a hűtőbe 1-2 órára (ez idő alatt elkészítheted a sütemény többi részét).
  6. Nyújtsd ki a lehűtött tésztát, kb. 4 mm vastagságúra, majd vágd ki mézeskalács formával.
  7. Süsd 180 °C-os előmelegített sütőben 12-14 percig, aztán díszítsd ki tetszés szerint. A sütőre a brownie-hoz is szükséged lesz, úgyhogy egyszerűbb, ha nem kapcsolod le a kettő között.
  • Brownie
  1. Olvaszd fel az étcsokoládét és a vajat vízgőz fölött.
  2. Keverd össze a brownie száraz összetevőit, vagyis a cukrot, a kakaóport és a lisztet.
  3. Keverd össze egy nagy tálban a tojásokat, a vizet és vaníliát.
  4. Szórd a száraz keveréket a nedvesre, majd öntsd rá a kihűlt vajas csokimixet is. Ha jól összeállt a massza, akkor keverd bele a kandírozott gyömbért is.
  5. Öntsd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt sütőformába, és süsd kb. 35-45 percig. Teszteld egy késsel vagy fogpiszkálóval, hogy jól megsült-e, majd hagyd hűlni.
  • Tiramisu
  1. Verd fel a tojássárgáját és a cukrot habverővel, amíg a szín sárgáról halványsárgára változik.
  2. Add hozzá a vaníliát és a mascarponét, majd jól keverd ki a masszát.
  3. Verd fel külön tálba a tojásfehérjét addig, amíg kemény nem lesz.
  4. Add hozzá a mascarponés masszához a felvert tojásfehérjének először a felét, majd a másik felét. Óvatosan keverd össze.
  5. Mártsd bele a babapiskótát a kávéba, és tedd rá őket sorban a kihűlt brownie tetejére.
  6. Kend rá a mascarponés krémet, hintsd be az egészet kakaóporral, majd tedd be a hűtőbe, hogy összeálljon.

Ha ezzel is megvagy, akkor helyezd rá a tiramisura a mézeskalács figuráid, és kész is vagy! Megérte, ugye?

Ha elakadtál, akkor sincs semmi baj! Csak kukkants rá erre a videóra, ahol lépésről lépésre tudod követni a receptet. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.