Imádod a süteményeket, de nincs időd háromfélt készíteni? Akkor nem kell aggódnod! Elhoztuk csak neked, csak most a karácsonyi desszertek ékkövét, a mézeskalácsos tiramisus brownie-t!
A karácsonyi időszak nemcsak meglepetésekkel van tele, hanem édességekkel is. Viszont az ünnepet előtti sertepertélés közben sokszor nincs idő arra, hogy több süteményt is elkészítsünk, bármennyire is szeretnénk. Ha viszont mindenből egy kicsit csinálsz, és azt egyesíted, akkor egészen új dolgokat fedezhetsz fel az édességek világában. Ezt a karácsonyi desszertet idén nem szabad kihagynod!
A karácsonyidesszert-receptünk koronája a mézeskalács. Forrás: Shutterstock
A legtutibb karácsonyi desszert: a mézeskalácsos tiramisus brownie
Kényeztesd magad a három ünnepi sütemény tökéletes kombinációjával.
Csokis, kávés, gyömbéres és elképesztően finom!
A karácsonyi süti alapja egy kandírozott gyömbéres brownie, melyet egy réteg kávés-mascarponés tiramisu követ, a végén pedig egy mézeskalács figurával koronázzuk meg a kakaós tiramisut. Ez a desszert egész biztosan le fog nyűgözni!
Hozzávalók a brownie-hoz:
60 g kakaópor
180 g finomliszt
170 g étcsokoládé
110 g vaj
280 g cukor
2 tojás
3 ek. víz
50 g kandírozott gyömbérdarabok
½ tk. só
½ tk. vaníliaaroma
Hozzávalók a tiramisuhoz:
2 tojás
76 g porcukor
½ tk. vaníliaaroma
170 g mascarpone
230 ml kávé
12-15 babapiskóta
kakaópor
Hozzávalók a mézeskalácshoz:
210 g finomliszt
1 ½ tk. sütőpor
½ tk. őrölt gyömbér
½ tk. őrölt szegfűszeg
70 g vaj
100 g barnacukor
1 tojás
1 tk. vaníliaaroma
Elkészítés:
Mézeskalács
Keverd össze egy tálban a száraz összetevőket.
Egy külön tálban verd fel a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot, amíg könnyű és habos nem lesz.
Add hozzá a keverékhez a tojást és a vaníliát.
Szép lassan add hozzá a száraz összetevőket is. A keveréknek puhának, de ragadósnak kell lennie.
Takard be a tésztát egy fóliába és tedd be a hűtőbe 1-2 órára (ez idő alatt elkészítheted a sütemény többi részét).
Nyújtsd ki a lehűtött tésztát, kb. 4 mm vastagságúra, majd vágd ki mézeskalács formával.
Süsd 180 °C-os előmelegített sütőben 12-14 percig, aztán díszítsd ki tetszés szerint. A sütőre a brownie-hoz is szükséged lesz, úgyhogy egyszerűbb, ha nem kapcsolod le a kettő között.
Brownie
Olvaszd fel az étcsokoládét és a vajat vízgőz fölött.
Keverd össze a brownie száraz összetevőit, vagyis a cukrot, a kakaóport és a lisztet.
Keverd össze egy nagy tálban a tojásokat, a vizet és vaníliát.
Szórd a száraz keveréket a nedvesre, majd öntsd rá a kihűlt vajas csokimixet is. Ha jól összeállt a massza, akkor keverd bele a kandírozott gyömbért is.
Öntsd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt sütőformába, és süsd kb. 35-45 percig. Teszteld egy késsel vagy fogpiszkálóval, hogy jól megsült-e, majd hagyd hűlni.
Tiramisu
Verd fel a tojássárgáját és a cukrot habverővel, amíg a szín sárgáról halványsárgára változik.
Add hozzá a vaníliát és a mascarponét, majd jól keverd ki a masszát.
Verd fel külön tálba a tojásfehérjét addig, amíg kemény nem lesz.
Add hozzá a mascarponés masszához a felvert tojásfehérjének először a felét, majd a másik felét. Óvatosan keverd össze.
Mártsd bele a babapiskótát a kávéba, és tedd rá őket sorban a kihűlt brownie tetejére.
Kend rá a mascarponés krémet, hintsd be az egészet kakaóporral, majd tedd be a hűtőbe, hogy összeálljon.
Ha ezzel is megvagy, akkor helyezd rá a tiramisura a mézeskalács figuráid, és kész is vagy! Megérte, ugye?
Ha elakadtál, akkor sincs semmi baj! Csak kukkants rá erre a videóra, ahol lépésről lépésre tudod követni a receptet.
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.