5 dolog, amivel megőrizheted szemed egészségét

Forrás: Thinkstock -
tippek napszemüveg egészség szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A látásromlást sok esetben nem is érzékeljük, ezért nem fordulunk vele orvoshoz, pedig akár megelőzhető is lehetne, ha időben felismernénk. A szemész szakorvos szerint 40 év felett elengedhetetlen az évente elvégzett szűrővizsgálat, ám emellett van még pár egyszerű praktika, ami segíthet szemünk világának megőrzésében.

A látás felbecsülhetetlen képesség, hiszen a külvilágból származó információ több mint 90 százalékát a szemünkön keresztül kapjuk. Szerencsénkre mi magunk is sokat tehetünk szemünk egészségéért.

Forrás: Thinkstock

Járj szakemberhez!

Látásunkra nemcsak az életkor, de a genetikai és a környezeti tényezők hatással vannak. „Mivel a szemünk páros szerv, így nem mindig észleljük rögtön, ha csak az egyik romlik el, ráadásul a szervezetünk, az agyunk - bizonyos mértékig - képes alkalmazkodni a változáshoz. Így fordulhat elő, hogy a csak az egyik szemünket érintő romlást vagy az évek alatt lassú, fokozatos látáscsökkenést okozó betegségeket sokszor nem is érzékeljük, egészen addig, amíg a mindennapi tevékenységünkben nem kezd el zavarni minket, hogy rosszabbul látunk” – mondja Dr. Nagy Mária szemész szakorvos.

Viselj napszemüveget!

Fontos a káros UV-sugarak kiszűrése, amelynek legbiztosabb eszköze a megfelelő UV-védelmet biztosító napszemüveg viselése minden évszakban!”

Igyál, és törekedj a minőségi ételekre!

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett az étrendre is érdemes odafigyelni. "A-vitamint például tojássárgájából és májból, C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink és a sárgarépában található béta-karotin, valamint a spenótban, káposztában levő, antioxidáns hatású lutein is jótékony hatású, segítenek megőrizni a szem épségét. Nem megfelelő táplálkozás esetén - a kezelőorvossal történt egyeztetés után - az A-vitamin-, cink- és szemvidítófű-kivonat felhasználásával készült étrend-kiegészítők is jó megoldást jelenthetnek" - mondja a szemész.

Forrás: Thinkstock

Helyezkedj a látásodért!

Annak, aki légkondicionált helyiségben számítógépen dolgozik, a monitor helyes elhelyezésére, a megfelelő megvilágításra, a rövidebb szünetek rendszeres beiktatására és a gyakori pislogásra is oda kell figyelnie.

Ne csak az altájékodat tornáztasd!

A szem ellustulása főleg azokat érinti, akik mindennap monitor előtt ülve végzik munkájukat. Apró praktikákkal azonban fel lehet frissíteni a szemeinket, erről korábban ITT írtunk.

Dr. Nagy Mária szemész szakorvos

A szürke hályog, az időskori makuladegeneráció (amely az éles látás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti) vagy a kezelés nélkül akár teljes vakságot okozó zöld hályog időben történő felismerésével sokat tehetünk szemünk világának megőrzéséért. Negyvenéves kor felett érdemes évente szűrővizsgálatra járni még akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk. A homályos látás, a szem visszatérő/elhúzódó gyulladásos panaszai – például kötőhártya-gyulladás, árpa, „szemfájdalom” vagy gyakori fejfájás – esetén javasolt mielőbb orvoshoz fordulni. A fenti panaszok ugyanis lehetnek „banális” szemészeti problémák tünetei, de más komoly betegségeket is jelezhetnek, mint például magas vérnyomást, cukorbetegséget vagy akár agydaganatot is.

Melltapintás, altájékcsekkolás és társai

A szűrővizsgálatok célja egyrészről a megelőzés, másrészről egyes betegségek lehetőleg még időben történő diagnosztizálása. Sok dolgot „házilag” mi magunk is szűrni tudunk, de vannak olyan szűrővizsgálatok, amelyekért időről időre érdemes szakembert felkeresnünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.