Szemtorna 10 percben - így erősítsd a szemed a munkahelyen

Forrás: Thinkstock -
betegség szemtorna egészség szembetegségek szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés helyen tud úgy elfáradni a szemünk, mint a napi nyolcórás monitornézés közben. Léteznek viszont apró praktikák, melyek segítenek frissen tartani a szemed az irodában is!

Nagy a megterhelés

A modern életstílus miatt, ahol tulajdonképpen egész nap vagy a számítógép, vagy a tablet, vagy az okostelefon képernyőjét bámuljuk, szemünk nagy megterhelésnek van kitéve. A laptop előtt dolgozva szemeinknek akár napi harmincezer alkalommal kell különböző kontrasztokhoz és fényviszonyokhoz alkalmazkodnia, így nem csoda, ha a nap végére elfárad, kiszárad, esetleg könnyezik, vagy a nagy megterheléstől fáj a fejünk vagy a nyakunk. Ha a megterhelés tartós, akkor egy idő után a kontrasztok észlelése, a színek megkülönböztetése vagy a távolságok közötti váltás egyre nehezebbé válik, és látásunk tartósan megromolhat. A rendszeres szemorvosi kontroll mellett a mindennapos szemtorna is segíthet szemünk alkalmazkodásában, az izmok megerősödésében, de a megfelelő ellazulásában is.

Forrás: Thinkstock

Pislogás

Ahogy meredten nézzük a képernyőt, bizonyítottan kevesebbet pislogunk. Ez a szem kiszáradásához vezethet, ami kontaktlencsét viselőknél még plusz kellemetlenségeket okozhat. Ezért fontos, hogy rendszeresen tudatosan vedd le a tekinteted a képernyőről, és pislogj jó párat. Eközben cserélődik a könnyfilm, és javul a szem vérellátása, miközben a szem körüli izmok ellazulnak.

Torna négy irányba

Ülő helyzetben végezhető egyszerű gyakorlatról van szó: egyenesen és mozdulatlanul tartott fejjel nézz pár másodpercig mind a négy irányba: fel, le, balra és jobbra.

Takard el a szemed

A sok mesterséges fény után kifejezetten jólesik, ha pár percre eltakarod a szemed a tenyereddel. Eközben ülj kényelmesen, akár hátradöntött fejjel, hogy előregörnyedt nyakad is pihenhessen.

Forrás: Thinkstock

Pihentetés

Ülj egyenesen, miközben kinyújtod az egyik karod felemelt hüvelykujjal az orrod elé. Ekkor válassz ki öt tárgyat körülötted: az orrod hegyét, a kinyújtott karodat, a hüvelykujjad, és két másik, kissé távolabb eső tárgyat. Nézd őket felváltva, aztán mind az öt helyet pásztázd végig az orrodtól kezdve egyenként, minden ponton pihentetve egy kicsit a tekinteted, majd nézz a távolba befejezésül.

Szemgödör-masszázs

Az enyhe, kellemes masszírozás nagyon pihentető a szemnek, és a stresszt is oldhatja egy kicsit. Dőlj hátra a székeden, vagy vonulj el egy csendesebb sarokba, és pár percre csak masszírozd meg a szemed körülötti területet körkörös mozdulatokkal.

A jó alkalmazkodó képességért

Tartsd a jobb mutatóujjadat felemelve a szemed magasságában nagyjából félkarnyi távolságra a szemedtől. Ezután a bal mutatóujjadat tedd 15 cm-rel a jobb mögé. Egyenletes ritmusban kezdj el egyik ujjadról a másikra nézni, és végezd a gyakorlatot egy percen át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.