Szűréssel a mellrák ellen

Forrás: Thinkstock -
mellrák mammográfia emlőrák szűrővizsgálat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, de időben felfedezve jól gyógyítható. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, fontos az emlőszűrés, és az, hogy figyeljünk oda önmagunkra.

Bilics Edit, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi munkatársát kérdeztük a mammaográfiáról és a helyes önvizsgálatról.

Mi az a mammográfia?

„A mammográfia, azaz emlőröntgen a mell radiológiai vizsgálata: speciális röntgenvizsgálat, amelynek segítségével időben felfedezhetők a mell rosszindulatú daganatos elváltozásai. A 45 és 65 év közötti hölgyek az ÁNTSZ-től kétévente kapnak személyre szóló meghívó levelet térítésmentes emlőszűrésre. A hivatalos meghívólevél tartalmazza a vizsgálat helyét és időpontját.

Forrás: Thinkstock

Maga a vizsgálat nagyobb előkészületet nem igényel, és mindössze 5-6 percig tart.

A szűrőállomáson a szűrővizsgálat teljes folyamatát szakképzett asszisztensek felügyelik. Az adatok egyeztetése után (amelyhez szükség van meghívólevélre, TAJ kártyára, lakcímkártyára) az asszisztensnő a vizsgálóba kísér, ahol derékig le kell vetkőzni. A felvételt asszisztensek készítik, majd az orvos utólag értékeli azt az orvosi dokumentációkkal összevetve. Az asszisztensnő először áttapintja az emlőket, ezt követően a röntgengép elé kísér, és segít elhelyezkedni a röntgengép előtt. Egy műanyag lappal összenyomják a mellet, mely egy kicsit kellemetlen érzés lehet, de semmilyen kárt nem okoz, maga a röntgensugárzás sem, hiszen a sugárterhelés kisebb, mint egy tüdőszűrő vizsgálaton.”

Nem kerül pénzbe sem

„A szűrésen résztvevő páciens útiköltség térítésre jogosult, azaz az utazás költségeit visszaigényelheti, ha másik településre kell utaznia a szűrővizsgálatért. Ehhez a szűrésről kiállított igazolást el kell kérni szűrőállomáson, majd a megvásárolt tömegközlekedési jegyekkel együtt a Kormányablakhoz benyújtva

visszakaphatjuk az utazás költségét.

A térítés tömegközlekedési eszközzel történő utazásra vonatkozik, személyautóval történő utazás költségtérítésére akkor van lehetőség, ha a szűrésre utazó hölgy tömegközlekedési eszközön nem tud utazni, és erről háziorvosi igazolást tud bemutatni. Ha a felajánlott vizsgálati időpont nem alkalmas, kérhetünk másik időpontot, amilyen gyorsan csak lehet, a szűrőállomás munkatársai ebben szívesen segítenek. Fontos, hogy időt szakítsunk a szűrésre, hiszen az életünket mentheti meg: az időben felfedezett emlőrák jó eséllyel gyógyítható.”

Forrás: Thinkstock

Ismerjük meg a melleinket!

"A rendszeres emlőszűrésen kívül az otthoni önvizsgálat is szerves részét képezi a megelőzéshez. Ezt mindenki saját otthonában, nyugalomban végezheti el. Ahhoz, hogy felismerjünk egy elváltozást mellünkben, tudnunk kell, az milyen tapintású és kinézetű egészséges állapotában. Ne legyünk szégyellősek, álljunk bátran a tükör elé, és ismerjük meg a testünket, hiszen a miénk! Mivel mammográfiás szűrésre kétévente jutunk el, a két vizsgálat között rendszeresen végezzünk emlő önvizsgálatot már a húszas éveink elejétől! Ez számos módon történhet. A legjobb módszer, ha egy jól megvilágított tükör elé állva különböző szögből megnézzük a melleinket, így észrevehetjük az esetleges látható elváltozásokat. Ezt követően fürdés, vagy zuhanyozás alkalmával, szappanos kézzel is tapintsuk át őket. Mindenképpen figyeljünk púpokra, kemény csomókra, melegségre, kipirosodásra, nem múló elszíneződésre, horpadásra, gyűrődésre a bőrön, illetve a mellbimbóból szivárgó folyadékra, sebekre, viszkető, hámló kiütésekre. Egy esetleges probléma felfedezése természetesen önmagában nem jelent diagnózist, ezért fontos, hogy minél előbb forduljunk háziorvosunkhoz!”

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.