Még azt is a génjeink döntik el, hogy kibe szeretünk bele?

Forrás: Thinkstock -
boldogság ikrek gén párkapcsolat kutatás szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki a számunkra legvonzóbb az ellenkező nemből? Erre a kérdésre mindannyian mást válaszolunk, hiszen nem ugyanazok a prioritások. Egy kutatás eredményei alapján azonban nem teljesen az elménk irányítja azt, hogy kiért leszünk oda meg vissza.

A bostoni Massachusetts General Hospital kutatócsoportja ikerkutatás segítségével térképezte fel vonzalmaink mozgatórúgóját – írja az Independent. “Az egyik fő felfedezés az volt, hogya legtöbb ember a szimmetriához vonzódik. Most azonban úgy tűnik, hogy a kérdés a mi fejünkben dől el, tőlünk függ, mi az, ami izgalmas lesz a számunkra” – mondja a kutatást vezető Laura Germine.

Forrás: Thinkstock

A kutatás során 547 egypetéjű ikerpárt és 214 kétpetéjű ikert figyeltek meg közelebbről. A résztvevők 98 férfi és 102 női arcot láttak, és pontozták az arcokat attól függően, hogy mennyire tartották vonzónak őket. A szakemberek az egyéni preferenciák skáláját is felállították, hogy lássák, hogy az egyes résztvevők pontozása mennyiben tér el a teljes csapat átlagos pontrendszerétől.

A kutatás első részében kiderült, hogy ha véletlenszerűen kiválasztottak két résztevőt, azok 48 százalékban egyetértettek abban, hogy a képen mutatott arc vonzó-e, míg az esetek 52 százalékában más véleményen voltak. Ezután arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy a gének vagy a környezeti tényezők játszanak-e fontosabb szerepet abban, kihez fogunk vonzódni, vagyis mi az oka az 52 százalékos véleménykülönbségnek.

Forrás: Thinkstock

Minden egyes ikerpár preferenciáit összevetették egymással, hogy kiderüljön, mennyire vannak egy hullámhosszon e téren. Ezután megvizsgálták, hogy az egyezések mennyiben térnek el a kétpetéjű ikrek preferenciáitól. Kiderült, hogy az egypetéjű ikrek gyakrabban voltak hasonló véleményen, mint a kétpetéjűek, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a genetika fontosabb szerepet játszik preferenciáinkban, mint a környezeti tényezők.

Ha gazdag, nem baj, hogy testes

A Kolumbiai Egyetem tudósai szerint a nők mindaddig nem bánják, hogy kövér a partnerük, amíg azoknak vastag a pénztárcájuk. A szakértők a kutatásban közel 700 amerikai pár szokásait vizsgálták meg, és megállapították, hogy minden 10%-os testtömegindex-növekedést a férfiaknak mintegy 2%-os fizetésemeléssel kell kompenzálniuk ahhoz, hogy a másik érdeklődését azonos szinten tartsák

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.