Törekedjünk arra, hogy utódaink is kaphassanak levegőt

kampány siker egészség futás klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óriási sikerrel ért véget a 7 napon és 700 kilométeren át tartó futás, amelyet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervezett. 

A Levegőt! szlogenű, „Klímafutás az élő bolygóért” kampány

700 kilométeres távját négy ultrafutó teljesítette hét nap alatt.

A Balatont két nap alatt Prekopp Péter és Szabó Balázs a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosai futották körbe. Mécs László hegymászó és Náray Balázs, a Kossuth rádió szerkesztő-riportere pedig 5 napon át futott, Budapesttől Tatán át Győrig, majd Budapesttől Dunaújvároson át Pécsig, végezetül pedig Budapesttől Egeren át Miskolcig. A Budapesttől Miskolcig tartó közel 200 kilométeres szakaszt pedig a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet hat munkatársa is teljesítette váltóban. A futás bizonyos szakaszaihoz több száz iskolás csatlakozott, illetve olimpiai bajnokok, váltogatott focisták és Ironmanek is részt vettek benne.

Náray Balázs Forrás: Facebook/LEVEGŐT

Az összefogás meghozta a gyümölcsét!

November 27-én a futók egy emberként, mosolyogva kocogtak a Hősök terétől a célig, azaz a Magyar Tudományos Akadémia parkolójába a hideg délutánon. A megérkezés után Gui Angéla, az Egészségkommunikációs Központ vezetője rövid beszédet és köszönetet mondott a jelenlévőknek, valamint kihirdette a témával kapcsolatos rajzpályázat nyerteseit. Azt kellett lerajzolniuk a gyerekeknek, szerintük hogyan fog kinézni a világ 20 év múlva, ha tovább szennyezzük a környezetet.

„Vigyázzunk bolygónk élhetőségére, hiszen csak egy van belőle. A kampány óriási siker volt, amit nem a csatlakozók számában mértünk, de a sajtómegjelenéseink számát tekintve mindenképpen sikeres volt. Sikert értünk el abból a szempontból is, hogy 2500 gyerek vett részt a rajzpályázaton, úgy gondolom, talán könnyebb volt a 700 kilométeres távot lefutni, mint a pályázó rajzokból kiválasztani a tíz nyertest” – mondta Angéla.

Forrás: Facebook/LEVEGŐT

Az utolsó kilométerekhez Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője is csatlakozott.

fontos, hogy ahova együtt futunk be, az jó hely legyen

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.