Szívbetegek leszünk a cukrozott üdítőktől?

Forrás: Thinkstock -
szívderítő férfi szív-és érrendszer egészségtelen életmód üdítő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb tanulmány talált összefüggést a cukrozott üdítőitalok és a rossz szív- és érrendszeri kilátások között. 

A friss svéd tanulmány szerint azok a férfiak, akik napi rendszerességgel isznak cukrozott üdítőitalokat a szívelégtelenség fokozott kockázatának teszik ki magukat. A kutatásban részt vevő 42 000 középkorú vagy idősebb férfi vizsgálata után kiderült, hogy azoknak a körében, akik rendszeresen legalább két pohár cukrozott üdítőitalt ittak naponta, 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki szívelégtelenség a 11 éves nyomon követési időszak alatt azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyen italokat.

Forrás: Thinkstock

Dr. Iffat Rahman (Karolinska Institutet, Stockholm) és munkatársai leírták, hogy bár több, még szélesebb körű kutatásra lenne most szükség, de ezek az eredmények is segíthetik a szívelégtelenséget megelőző stratégiákat, például a diétás ajánlások is jobbak lehetnek.

A kutatás pontos részletei és a témát érintő további érdekességek a Szívderítő.hu oldalán olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.