Rossz a memóriád? Ráfoghatod a télre!

Forrás: playliszt.reblog.hu -
agyműködés évszakok memória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy agyunk működését befolyásolják az évszakok? Egy belga kutatás bizonyítja, hogy igen! A kutatók szerint ugyanis az évszakok hatással vannak a memóriánkra, és a koncentrációs képességünkre is.

A Liege-i Egyetem kutatói jöttek rá, hogy az évszakok különböző hatással vannak agyunkra. A kijelentésüket 28 belga személyre alapozták, akiket egy éven keresztül vizsgáltak. Rendszeresen szkennerek segítségével figyelték az agyi folyamataikat, miközben az alanyok memóriateszteket, feladatokat, koncentrációt igénylő feladatokat oldottak meg.

Tél és nyár

Meglepő eredmények születtek. A tél és a nyár azt befolyásolja, hogy egyes feladattípusokat hogyan oldottak meg. Az agyi aktivitás télen volt a legalacsonyabb, nyáron pedig a legmagasabb, tehát nyáron sokkal könnyebben ment ugyanolyan feladatok megoldása, amelyekhez

leginkább figyelem és koncentráció kellett.

A négy évszak (A kép illusztráció) Forrás: playliszt.reblog.hu

Tavasz és az ősz

Ősszel születtek a legjobb eredmények a memóriát tesztelő feladatoknál, tavasszal pedig a legrosszabbak. A tudósok következő vizsgálata az okok feltárására irányul, mert egyelőre nincs magyarázat az érdekes jelenségekre. A vizsgálatról készült tanulmányt itt olvashatod el!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.