Tudtátok, hogy génjeinkbe vésték az ébresztőnk időpontját?

Forrás: giphy.com -
gén ébredés tanulmány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki korán kel, aranyat lel. Ha kiráz a hideg ettől a mondattól, akkor valószínűleg a bagoly típusba tartozol, ha lelkesen bólogatsz, akkor pedig a pacsirtákhoz. Legalábbis ezt állítja egy nemrég megjelent tanulmány, miszerint belső ritmusunkat génjeink határozzák meg.

Hiába próbálkozol egyszerűen ignorálod a hajnali ébresztőd hangját, - nem, nem a délelőttig tartó szundi funkcióra gondolunk, - képtelen vagy kirobbanni az ágyból, letudni a reggeli kávét, majd gyorsított üzemmódban elkészülni. Ráadásul úgy ölelget az a puha takaró...

Ha reggelente így ébredsz, akkor sajnáljuk, ugyanis egyes kutatások szerint a belső ritmusunkat génjeink határozzák meg, ez pedig azt jelenti, hogy

ez már nem változik az idő múlásával sem.

Forrás: giphy.com

A University of Leicester kutatói közel 80 különböző gént azonosítottak be, amelyek meghatározó hatással vannak az életritmusunkra.

Ezek alapján két embercsoportot különböztetnek meg az alvási szokásokat illetően, erre pedig

a nemünk, és születésünk időpontja is hatással van.

A nők között például gyakoribb a pacsirtatípus, - azaz a koránkelők - mint a férfiaknál. De az is befolyásolja mindezt, hogy milyen napszakban születtünk: az éjjel született emberek ugyanis inkább bagoly, - azaz a későn kelők - típusba tartoznak, míg a nappal érkezőkből jellemzően pacsirta lesz.

A korán kelők

Ők a pacsirták, reggelente kivágódnak az ágyból, ám késő délutánra már kevésbé aktívak. Az ő esetükben inkább a bal agyfélteke dominál, vagyis racionálisabb gondolkodásúak.

Forrás: Giphy

A későn kelők

A bagoly típus ezzel szemben későn kel, és órákra van szükségük ahhoz, hogy igazán produktívak lehettenek. Közülük kerülnek ki a művészek, akiknél a jobb agyfélteke a dominánsabb. Késő este aktivizálják magukat, és gyakran csak hajnalig fent vannak. Ők inkább kreatívak, azonban hajlamosabbak a szorongásra is.

Forrás: giphy.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.