Ma van a nemzetközi lila nap: „Még mindig rengeteg a tévhit az epilepsziával kapcsolatban”

Forrás: Dreamstime -
betegség epilepszia lila együttérzés tévhit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Március 26-a a nemzetközi lila nap, ekkor fejezhetjük ki együttérzésünket az epilepsziával élők irányába. A jeles nap megalapítója legalább olyan bátor, ha a betegségéről van szó, mint Tom Smith, a tehetséges rögbijátékos, aki sokakat motivál annak ellenére, hogy érintett. Íme, az ő története!

A 44 éves Tom Smithnél, a Northampton tehetséges rögbijátékosánál 18 éves korában diagnosztizáltak epilepsziát; eredményein az évek alatt látszott, hogy ez nem törte derékba a karrierjét. „A rohamok a semmiből jöttek, és lecsaptak, nem volt semmiféle figyelmeztetés. Szerencsére sosem szenvedtem emiatt fejsérülést” – mesélt egy interjúban a lehangoló időszakról. A sportoló orvosa nem volt elragadtatva a férfi által űzött kemény sporttól, azt javasolta, hogy hagyjon fel vele.

Tom Smith Forrás: AFP/Damien Meyer

„Az orvos azt mondta, hogy fel kell adnom a rögbit, mert egy nagyobb ütés komoly problémát is okozhat. Ez egy álmot rombolt le bennem 18 éves koromban. Szerencsére utána találtunk egy másik szakértőt, aki nem osztotta ezt a véleményt, és folytatódhatott a karrierem” – mondta.

A feltörekvő rögbicsillag kiérdemelte a hírnevet, és a veteránok között tartják számon azóta is – nemcsak legyőzte az epilepsziáját, de nagyszerű sportteljesítményt tudhat maga mögött. „Mindig is szerettem volna, ha a teljesítményem és nem a betegségem alapján ítélnek meg a pályán.”

Miután több rohama is volt, abba kellett hagynia az autóvezetést, és kerékpárra váltott,

a sportoló erőnlétének kimondottan jót tett a dolog, olykor még a decemberi hidegben is azzal járt. Fizikai és mentális kondíciójának köszönhetően Tom azóta egyre könnyebben megbirkózik a rátörő rohamokkal, és csak ösztönzi a fiatalokat arra, hogy betegségük ne álljon szakmai vagy sportteljesítményük útjába.

Tom edzés közben Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller

Öt elv, amellyel epilepsziásként is teljes életet élhetsz

A mára házas életet élő Tiffanynál 22 éves korában diagnosztizálták az epilepsziát. Elmondja azt az 5 tippet, amelyekre mindennap emlékezteti magát, és segítenek neki a túlélésben.

Purple Day, avagy ezen a napon legyünk együttérzők

Március 26-a 2008 óta az epilepsziásokkal való szolidaritás, azaz a lila nap (Purple Day) az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára, amikor egy kanadai lány, Cassidy Megan kiállt az osztálytársai elé, és őszintén mesélt a betegségéről. Azóta már 120 ország és alapítvány is csatlakozott a kezdeményezéshez, aminek célja, hogy a közvélemény számára bemutassák, mivel jár az állapot. Ezen a napon mindenki, aki lila ruhadarabot visel, együttérzően azt üzeni az epilepsziások felé, hogy nincsenek egyedül.

Forrás: Dreamstime

„Magyarországon sajnos még mindig rengeteg a tévhit az epilepsziával kapcsolatban. Hatalmas az információhiány, és számos rossz előítélet él az emberekben. Még mindig nagyon kevesen vannak, akik a különböző közösségekben nyíltan tudják vállalni a betegségüket. A lila nap célja, hogy ledöntse azt a még ma is élő erős stigmát, ami miatt az epilepsziával élők kirekesztve érzik magukat” – mondta korábban Mészáros László, a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány alapítója és Purple Day-nagykövet. Hazánkban Magyarországon jelenleg több mint 150 000 epilepsziás ember él.

A világon 40 millió embert érint, a népesség öt százaléka pedig élete során legalább egyszer átél epilepsziás rohamot. A rohamok a normális agyi működés megszakadásának következményei. Az idegrendszeri betegség legfőbb ismertetője a görccsel vagy anélkül jelentkező rohamok, amik az agyi idegsejtek kisüléséből keletkeznek, a görcs mértéke attól függ, hogy az agy mely területeit kapcsolják be a kisülések – mondta dr. Svejkovszky Ádám háziorvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.