Büdös, csípős, szagtalan? Erről árulkodik a vizelet illata

Forrás: Thinkstock -
betegség vizelet demencia egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ennek a korai Alzheimer biomarkernek az azonosítása segíthet az orvosoknak abban, hogy még az agyműködés hanyatlása és a szellemi hanyatlás előtt diagnosztizálhassák a szörnyű betegséget. A felfedezés olyan kezelések kifejlesztéséhez is vezethet, amelyekkel lelassítható a betegség progressziója.

A tanulmány szerzője, Dr. Bruce Kimball, az amerikai Monell Chemical Senses Center kutatóközpont munkatársa így nyilatkozott az eredményekről: "A korábbi kutatások az exogén források, például a vírusok és az oltóanyagok által kiváltott testszag változásokra összpontosítottak. Most azonban már arra is van bizonyítékunk, hogy a vizelet szagát is megváltoztathatják az Alzheimer-kórra jellemző agyi elváltozások. Az eredmények valószínűleg más neurológiai betegségekre vonatkozóan is következményekkel járhatnak."

Forrás: Thinkstock

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb válfajának számít.

Ennek ellenére jelenleg nincs olyan teszt, amellyel egyértelműen diagnosztizálni lehetne az Alzheimert élő emberekben. A betegség előrehaladása nem állítható meg, és nem fordítható vissza, de pontos diagnózissal időt lehetne adni a betegeknek arra, hogy megtervezzék a jövőjüket, és enyhítsék tüneteiket.

A Scientific Reports című szaklapban megjelent kutatás során a szakértők három különálló egér modellt vizsgáltak. Az Alzheimer-kór egyedien humán megbetegedés, ezért a kutatók a betegséghez társuló agyi patológia modelljeit hozzák létre, hogy egerekben vizsgálhassák a betegséget. Ezeket az egereket APP egereknek nevezik, amelyek az Alzheimer-kórral összefüggő agyi patológiát utánozzák.

Viselkedési és kémiai elemzések segítségével a szakértők kimutatták, hogy az APP egerek mindegyik törzse olyan vizelet profillal rendelkezett, amely eltért a kontroll egerekétől.

A szag változásai azonban nem egy új kémiai vegyületből, hanem a vizeletben meglévő vegyületek koncentrációjának módosulásából eredt.

A vizelet szagának ilyetén változásai nem függtek össze az életkorral, de az Alzheimer kórral járó, észlelhető mennyiségű plakklerakódás előzte meg azokat. Ez arra utal, hogy a jellegzetes szag egy alap gén jelenlétével, nem pedig az agyban végbemenő tényleges patológiai változásokkal áll összefüggésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.