A Pszichológus Pasi: Mindennapi drogjaink – „Sokat elárul valakiről, hogy mely tudatmódosító hatásokat preferálja”

Forrás: Dreamstime -
A Pszichológus Pasi drog alkohol pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Drogfogyasztó társadalomban élünk! Túlzásnak hangzik? Pedig sokféle drogot fogyasztunk a mindennapokban. Bizony. Szinte mindannyian. Persze nem mindenki fogyaszt illegális kábítószereket, de annál többen dohányoznak, isznak alkoholt, kávét, energiaitalt vagy kólát. Ami azt illeti, még egy csésze tea vagy egy csoki is tartalmaz olyan anyagokat, amik drognak számítanak. 

A hiedelemmel ellentétben nem minden kábítószer kábító hatású, és nem is minden drog számít kábítószernek. Nem mindegyik okoz fizikai függőséget, és nem csak az illegálisak károsak.

Többféle kábítószer létezik Forrás: Dreamstime

A hagyományos besorolás szerint a hatóanyagok szerint a legtöbb drog háromféle csoportba sorolható: stimulánsok, depresszánsok és hallucinogének. Az elsőbe tartozik minden, ami élénkít, feldob, a koffeintől a speeden át a kokainig. A másodikba tartoznak a nyugtató és fájdalomcsillapító hatású anyagok: az alkohol, ópium, vagy éppen a heroin. A hallucinogén csoportba pedig – igen, kitaláltátok – minden, ami hallucinációt okoz.

Sokat elárul valakiről, hogy mely tudatmódosító hatásokat preferálja.

Ha valaki még nem a fizikai függőség okán fogyasztja az adott szert, akkor bejön a képbe a szelf-medikációs elmélet. Eszerint mindenki olyan szert választ magának, ami kompenzálja saját, vélt vagy valós hiányosságát. Ez voltaképpen egy nem tudatos öngyógyítási kísérlet – ami persze nem orvosolja a valódi problémát, de kiválóan elfedi azt.

Drogozással törjük meg a hétköznapokat

A mindennapok unott és ugyanakkor rohanó monotóniájából próbálhat kitörni valaki egy füves cigivel. Vagy éppen régóta hordozott lelki fájdalmát igyekezhet elnyomni egy tompító vagy pörgető hatású szerrel. Ez néha becsapós lehet, mert az alkohol hatására sokan oldódnak, felszabadultnak, energikusabbnak érzik magukat, az ital valójában a gátlásokat oldja, és nem élénkít, hanem tompít minket. De pont ezért kiválóan alkalmas arra, hogy a bizonytalan, szorongó emberek elnyomják a segítségével a gátlásokat, és felszabadulttá váljanak. Legalábbis egy rövid időre.

Míg az alkoholt lehet alkalmi jelleggel is fogyasztani – havi 1-2 alkalommal –, a baráti társaságban nem sok embert ismerek, aki rekreációs célból dohányozna szintén ugyanennyi alkalommal. Inkább azért dohányoznak az emberek, mert már elvonási tünetek jelentkeznek náluk, ha nem gyújtottak rá egy ideje. Napi egy csésze kávé vagy egy pohár vörösbor még akár egészséges is lehet, de a mértéktelen fogyasztás minden esetben káros, és önpusztításnak számít.

Forrás: Dreamstime

Vannak legális és illegális szerek. Vannak szerek, amik biztonságosabban fogyaszthatóak, és vannak, amik 1-2 alkalom után is komoly szervi károkat vagy függőséget okozhatnak. Ha valaki nem a saját hosszú távú jólléte szerint cselekszik, az szabotálja a saját egészségét, boldogulását. A pszichológiában ezt önszabotázsnak vagy önsorsrontásnak nevezzük, és minden önkárosító, a függőség felé tartó viselkedés ide tartozik.

Nem új keletű dolog a drogokhoz nyúlni, és nem is teljesen alaptalan.

Törzsi kultúrákban számos drognak megvolt a maga hagyománya. Az alapvető különbség az volt, hogy ott rituális keretek között (tehát kellő tisztelettel, megadva a módját, és nem napi szinten) arra használtak egy hallucinogén drogot, hogy választ találjanak egy fontos kérdésre; esetleg szembenézzenek a bennük húzódó félelmekkel, saját démonaikkal – nem azért, hogy elmeneküljenek előlük, mint ahogy az ma gyakran történik.

Érdemes ezen elgondolkodni. Viselkedésünk megfigyelésével e tekintetben is érdekes meglátásokhoz juthatunk, amik után tetszés szerint leszűrhetjük a szükséges tanulságokat, az életünket pedig élhetjük tudatosabb, harmonikusabb módon. Ha akarjuk.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.
nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi
Kulcsár Edina: "A csomók nem nagyobbodtak"http://www.life.hu/drlife/20160407-kulcsar-edina-szepsegkiralyno-melleben-a-csomok-nem-nagyobbodtak.htmlA szépségkirálynő nemrég MR-vizsgálaton járt és kiderült, hogy a mellében talált csomók nem lettek nagyobbak, amit szerelmének is köszönhet. Dr. Life--Durva fájdalmat érez szex közben a két vaginával született lányhttp://www.life.hu/drlife/20160407-egy-lany-aki-ket-vaginaval-szuletett.htmlA fiatal lány 16 éves korában vette észre, hogy valami nincs rendben odalent. Azt mondta, úgy kell elképzelni a vagináját, mintha egy fordított orr lenne. Dr. Life--Sokkoló diagnózist kapott orvosától a Barátok közt sztárja, Nagy Alexahttp://www.life.hu/drlife/20160407-nagy-alexa-az-rtl-klub-baratok-kozt-szinesznoje-gyomorpanaszokkal-es-refluxal-kuzd.htmlA Barátok közt sztárja drámai diagnózist kapott orvosától, ezért életmódváltás vár rá. Dr. LifeFotó: Zsigmond László/Life.hu7+1 dolog, amit tudnod kell, ha a párodnak mentális betegsége vanhttp://www.life.hu/drlife/20160405-ha-mentalis-beteg-a-parod-igy-viszonyulj-hozza.htmlMentálisan beteg személlyel együtt lenni rendkívüli dolog, hiszen sokszor teljesen másképp látják a világot, mint mi. Íme, 7+1 dolog, amit jó tudni velük kapcsolatban. Dr. LifeThinkstockMég mindig nincs jól a kismama, akiben törlőkendőt hagytak az orvosokhttp://www.life.hu/drlife/20160405-a-kismama-akiben-csaszarmetszes-utan-kendot-hagytak-veszpremben-meg-mindig-korhazban-van.htmlAz édesanya a szülés után néhány nappal belázasodott. Először fertőzésre gyanakodtak, de később kiderült, hogy a veszprémi nő hasüregében kendőt hagytak az orvosok a császármetszés után. Dr. Life--Kórházba kellett vinni Damu terhes feleségéthttp://www.life.hu/drlife/20160405-korhazba-kellett-vinni-damu-terhes-feleseget.htmlEszméletlenül talált Damu Edinára az édesanyja a múlt hét végén. Mentővel kellett kórházba szállítani a várandós asszonyt. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.