hyaluronsavas ráncfeltöltés szervezet szépség interherb2016 kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hialuronsav sokaknak ismerősen csenghet, akik már elmerültek a kortalan szépség témájában. A név egy kozmetikai hatóanyagot takar, amely szöveteink nélkülözhetetlen alkotóeleme. Mégis, mikortól használjunk hialuronsavat, és kiknek javasolt?

A hialuronsav a szöveteink (csont, porc, bőr, izom) rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért felelős fehérje. Az újszülöttek szervezetében található meg legnagyobb mennyiségben, majd a kollagénhez hasonlóan a húszas éveinkben csökken a termelődése. Ennek jelei könnyen észrevehetők: ráncok, bőrmegereszkedés, ízületi fájdalmak, lassabb mozgás formájában jelentkeznek.

Az örök fiatalság nyomában Forrás: Dreamstime

A folyamatot megfelelő étkezéssel és életmóddal persze késleltethetjük,

valamelyest vissza is fordíthatjuk. A negyvenéves kor vízválasztó ebből a szempontból, a sav termelődése ekkor a felére csökken, hatvanéves korra pedig az eredeti mennyiség csupán 10 százaléka marad meg a szervezetünkben. Fontos megjegyezni, hogy a genetika is befolyásolja, milyen mértékben található meg a szervezetben.

Tudtad?

A magnézium a hialuronsav-termelés egyik befolyásoló tényezője. Ha előbbiből hiányt szenved a tested, akkor utóbbiból sem áll rendelkezésre a szervezeted számára kellő mennyiség.

A hialuronsav természetes állapotában minden élő szervezetben megtalálható, és egyike azon kevés anyagoknak, amelyek szerkezete minden élő szervezetben azonos. Elsődleges feladata a porcok védelme: védi a külső fizikai behatásoktól, a krónikus gyulladásoktól, és segíti a károsodott szövetek gyógyulását.

Forrás: Dreamstime

Antioxidánsként az immunrendszer működésében is fontos szerepe van,

csökkenti a bakteriális fertőzések negatív hatásait, de az izmok növekedéséért is felelős.

A hialuronsav pótlásával könnyedén visszahozhatjuk fiatalkori szépségünket. A kozmetikai ipar már korábban felfedezte a szert és benne rejlő erőt, eleinte állati szövetekből vonták ki (a kollagénhez hasonlóan), mostanra már természetes alapú, biológiailag lebomló, gélszerű anyag formájában juttatható a szervezetbe.

Porckopásra is csodaszer?

Egy időben a csapból is az folyt, hogy ha porcproblémád van, akkor szedj hialuronsavat. De valóban segít? A szakértő elmondja.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.