5+1 meglepő ok, amiért antidepresszánsokra lehet szükségünk

Forrás: Dreamstime -
betegség gyógyszer pánikroham antidepresszáns
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kutatás során kiderült, hogy az orvosok által felírt antidepresszánsok 45 százalékát teljesen másra is adhatnák a hozzáértők, mint amire valójában szánják. Emellett sok laikus azzal sincs tisztában, hogy pontosan milyen tünetek esetében lehetne még alternatíva a gyógyszer. 

1. Szorongás

Egyes antidepresszánsok elfogadottak, ha a szorongásos zavarok kezeléséről esik szó. Sőt, a kutatások szerint az előírt antidepresszánsok az esetek 18,5 százalékában valóban segítettek a szorongás oldásában.

2. Álmatlanság

A gyógyszerek mintegy 10 százaléka az álmatlanság kezelésére van kitalálva, hiszen a depresszió kialakulásáért nagymértékben ez is felel. Az elegendő alvásnak több egészségi előnye is van, korábbi cikkünkben ezekről írtunk.

Forrás: Giphy

3. Fájdalom

A Mayo-klinika kutatói rájöttek arra, hogy egyes antidepresszánsok nem csak a krónikus fájdalmat kezelik átmenetileg, de hosszabb távon képesek is enyhíteni egyes tüneteket.

4. Pánikbetegségek

Hallottál már a trendi nyavalyáról, a sokakat érintő problémáról? Az antidepresszánsok a pánikbetegség egyes tüneteit – köztük a tériszonyt, a szociális fóbiát, a remegést és a szorongást – is képesek enyhíteni.

Forrás: Dreamstime

5. Migrén

A migrén az a fajta súlyos fejfájás, amelyet hányinger, hányás és szédülés kísérhet. Egyes szakértők szerint az antidepresszánsok alkalmazhatók ebben az esetben is, hiszen az agyra olyan hatással bírnak, hogy akár megelőzésképpen is funkcionálnak.

+1 Menopauza

A készítmény olyan vazomotoros tünetekkor is segíthet, mint a menopauza idején fellépő hőhullámok vagy az éjszakai izzadás. Egy 2014-es kutatás szerint az antidepresszánsok sokkal hatékonyabbak voltak a tünetek enyhítését illetően, mint egyes placebó termékek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.