Lenyeled, vagy sem? Mi történik a rágóval, ha a gyomrodban landol?

Forrás: Thinkstock -
egészségtelen gyomor rágózás rágógumi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne aggódj! Egy lenyelt rágógumi miatt nem kell rögtön orvoshoz rohanni, de a rágóevésből azért nem érdemes rendszert csinálni, mert nagyobb mennyiségben igenis okozhat gondokat.

Csak városi legenda, hogy egy véletlenül lenyelt rágógumi hét évet tölt az emésztőrendszerben, mielőtt elbúcsúzna a szervezetedtől. Szóval nem kell kétségbe esni, ha véletlenül lenyeled a rágót. De akkor mi történik vele a szervezetben?

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Honnan jött, hová megy?

A rágógumi eredetileg a Közép- és Dél-Amerikában honos Manilkara chicle vagy Manilkara zapota örökzöld fa nedvéből készült, de annyira népszerű lett, hogy a II. világháború után már nem volt elegendő alapanyag a kereslet kielégítésére. A rágók alapját így napjainkban más természetes vagy mesterséges polimerek képezik, például meglepő, de a gumibelsők gyártásához is használt butilkaucsukból, amelyhez

édesítőszert, ízesítőanyagot, tartósítókat és lágyító anyagokat adnak.

A rágóban található édesítőszereket, például a xilitet, az ízesítőanyagokat, a lágyításhoz használt növényi olajokat, vagy glicerint könnyen lebontja a szervezet. A problémát a gumialap jelenti, amely

ellenáll mind a gyomorsavnak, mind pedig az emésztőenzimeknek.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a gyomor egyik rejtett bugyrában maradna, vagy valamelyik szervünkre feltapadna. Csupán a többi táplálékhoz hasonlóan a belekbe kerülnek, végül pedig a széklettel együtt távoznak.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Egy lenyelt rágó miatt tehát nem kell aggódni, de ha az rendszeresen, nagyobb mennyiségben az emésztőrendszerbe kerül, akkor lehet belőle probléma, bár a gyermekeknél okozhat elzáródást, de ez szerencsére ritkán következik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.