Kiderült, miért fáznak a nők jobban, mint a férfiak

Forrás: Thinkstock -
fázás hideg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A női test úgy működik, hogy a test középpontjában gyűjti össze a hőt, így az ujjak és a lábujjak hamarabb kezdenek fázni hideg időben. Ez az oka – többek között – annak, hogy az irodában a nők folyton fáznak, és otthon, a takaró alatt is gyakran találkozik hideg lábujjakkal párjuk.

A nők belső hőmérséklete magasabb, így levesebb hő jut a végtagokhoz, ráadásul a testzsír-arány is magasabb, aminek következtében a hő belül marad, derül ki a Science Dump friss kutatásából. A férfiak ezzel szemben izmosabbak, aminek következtében a hő jobban eloszlik a testben, illetve könnyebben le is hűlnek, mindez pedig gyorsabb anyagcserét eredményez. Amikor az étel megemésztődik, a testünk extra energiához jut, ez pedig hőt termel.

Forrás: Thinkstock

Azok a nők, akik egy irodában ülve töltik napjaikat, átlagosan 35 százalékkal lassabb anyagcserével rendelkeznek, mint a férfiak, vagyis jóval kevesebb hő termelődik a folyamat során, így aztán teljesen érthető, hogy fáznak. Más oka is van annak, hogy rendszerint áll a bál az irodákban a légkondi miatt a férfiak és a nők között: az ösztrogén hatására a vér sűrűbb, és a véráramlás lassabb, így megint csak rosszabbul oszlik el a hő a testben. A menstruációs ciklus hatására aztán a testhőmérséklet is folyton 36,9 és 37,4 fok között ingadozik, míg a férfiaknál egy állandó 37 fokról beszélhetünk.

Hiába fognak a nők mindig is jobban fázni, mint a férfiak, az állandó didergés réteges öltözködéssel, bőséges, zsírban gazdag étkezéssel és gyakori testmozgással szerencsére elkerülhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.