Brad Pitt Harcosok klubja film Egy csodálatos elme Natalie Portman mentális betegség Viharsziget Johnny Depp Fekete hattyú Leonardo DiCaprio Edward Norton skizofrénia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi a közös Johnny Deppben és Leonardo DiCaprióban? Mindkettőjüknek volt szerencséje belebújni egy skizofrén beteg bőrébe. Az egyik legismertebb és egyben legfélelmetesebb mentális zavar ugyanis több hollywoodi filmest is megihletett - ezekből szemezgettünk most a Life.hu legújabb sorozatában. 

Viharsziget

Racionalitás és fantázia, józan ész és téboly – a Viharsziget (Shutter Island) történetének szálai úgy szövődnek hol szét, hol pedig egymásba, hogy még maga a néző is megkérdőjelezi a saját épelméjűségét. A Leonardo DiCaprio által megformált Teddy Daniels rendőrbíró egy szigorított elmegyógyintézetnek otthont adó szigetre érkezik, hogy egy eltűnt beteg után nyomozzon. Bár DiCaprio a film kapcsán sok kritikát kapott az akkor még kisfiús külseje miatt, zseniális színészi játékát senki sem vonta kétségbe.

Fekete hattyú

Nem véletlenül jelölték annak idején öt Oscar-díjra és három Golden Globre-ra a Natalie Portman főszereplésével készült Fekete hattyú-t. A filmben Nina, a tehetséges, ám visszahúzódó balett-táncos a Hattyúk tava címszerepének tökéletes megformálásához keresi magában a másik, sötétebb, szenvedélyes és csábító énjét, amelyet a bemutatóra sikerül előcsalogatnia magából, ám mindezért súlyos árat fizet. Natalie Portman alakításáért Oscar-, Golden Globe- és a Brit Filmakadémia díját is átvehette.

Titkos ablak

A horrortörténetek atyja, Stephen King nagy sikerű regénye alapján készült film skizofréniával küzdő főszereplőjét, Mort Rainey-t Johnny Depp testesíti meg a filmvásznon: a skizofrén írót, aki válása óta képtelen arra, hogy írjon és éljen. A heverészéssel és alvással töltött mindennapjaiba zavar bele egy különös idegen, aki azzal vádolja, hogy ellopta tőle korábbi bestsellersztoriját – és ezzel kezdetét veszi a téboly.

Harcosok klubja

David Fincher kultikussá vált filmjének főszereplője Jack, egy autógyártó cég jól kereső elemzője, akit Edward Norton alakít. Az álmatlanságtól szenvedő és az élet értelmét kutató fiatalember egy repülőútján találkozik Tylerrel (Brad Pitt), akiben a társadalom normái és szabályai elől menekülő Jack a saját hiányosságait véli felfedezni - és akiről később kiderül, hogy valójában egyáltalán nem az, akinek elsőre gondolta. Mindeközben feltűnik a színen Marla (Helena Bonham Carter), a szintén személyiségzavaros fiatal lány, akinek segítségével Jack közelebb kerül az igazsághoz és önmagához is.

Egy csodálatos elme

A világhírű Nobel-díjas matematikus, John Nash életét színre vivő film a zsenialitás és az őrültség határán táncoltatja a nézőjét a negyvenes évek Amerikájában. A Russell Crowe által megformált Nash nem elégszik meg a játékelméletben elért tudományos sikereivel, tudásával szerepet akar vállalni a hidegháborús konfliktusban is. Ekkor bukkan fel a titokzatos William Parcher, akinek megbízásából ellenséges kódokat kell megfejtenie – amibe nem avatja bele a gyermekükkel várandós feleségét, Aliciát. A film 2002-ben Oscar-díjat kapott.

Tények és tévhitek a skizofréniáról

A skizofrénia névre hallgató pszichés állapot rendszerint serdülőkorban kezdődik. A betegek gondolkodása nélkülözi a logikát, gyakran figyelem- és koncentrációzavarral küzdenek, sivár, szegényes érzelmi állapotukat pedig időnként extrém dührohamok szakítják meg. A skizofréniáról bővebben ide kattintva olvashatsz.
Fogamzásgátlás tinédzserkorban: mikor ajánlott?http://www.life.hu/drlife/20160831-a-tinedzserkori-fogamzasgatlas-mikortol-ajanlott.html„Ezek a mai fiatalok” – általában ezzel kezdődnek azok a rosszalló megjegyzések, amellyel az idősebb korosztály tagjai illetik a tizenéveseket. Bár ez nem mindenki esetében helytálló, tény, hogy a mai fiatalok hamarabb kezdik a szexuális életet, mint például a szüleik – emiatt pedig hamarabb is kell velük beszélgetni a fogamzásgátlás és a biztonságos szex fontosságáról is. Dr. LifeOrigoRend a lelke mindennek – Avagy mikortól beteges a tisztaságmánia?http://www.life.hu/drlife/20160905-mikortol-beteges-a-rend-es-tisztasagmania.htmlTedd a szívedre a kezed, és valld be őszintén: ugye, neked sincs ellenedre, ha a munkahelyedre beérve egy rendezett, tiszta asztal fogad, hazaérve pedig csak úgy árad a finom illat a lakásodból, ahol frissen mosott ágyneműben hajthatod álomra a fejed? Természetes, hogy szeretjük, ha rendezett és tiszta környezet vesz bennünket körül. Ezért mosogatunk el, pakolunk össze magunk után, porszívózunk, és pucoljuk meg időnként az ablakokat. Ám mi van akkor, ha valaki nem bír leállni, ha csak akkor érzi jól magát – vagy még akkor sem –, ha mindent letakarított az utolsó porszemig? Dr. LifeOrigoA nőknek jobban fáj, mint a férfiaknakhttp://www.life.hu/drlife/20160825-a-noknek-jobban-faj-mint-a-ferfiaknak-ha-betegek.htmlAz orvosi irodalomban is számtalan nyoma van annak, hogy a gyengébbik nem tagjai jóval intenzívebben élik meg a fájdalmat egyes betegségek során, mint a férfiak. Egy friss kutatás pedig nemrég bebizonyította ennek igazát. Dr. LifeOrigoMentális egészségedről árulkodhat a kedvenc Instagram-szűrődhttp://www.life.hu/drlife/20160823-az-instagramon-hasznalt-filter-vagy-szuro-a-mentalis-egeszsegedrol-arulkodhat.htmlA népszerű képmegosztó oldalra feltöltött fényképed sokkal többről is árulkodhat, mint gondolnád. A kutatók szerint akár a depresszió kiszűrésére is alkalmasak lehetnek az Instagramon közzétett fotóidhoz felhasznált filterek. Dr. LifeOrigoÉn és az apám depressziójahttp://www.life.hu/drlife/20160822-depresszio-a-csaladban.htmlDél-Ázsiában sok helyen a gyengeség jeleként tekintenek a depresszióra. Amna Saleem a BuzzFeeden írt arról, hogy édesapja mentális betegségének kezelését mennyire megnehezítette a közösség, amelynek tagjaiként Skóciában éltek. Dr. LifeOrigoA történelem legpusztítóbb betegségei: a spanyolnáthahttp://www.life.hu/drlife/20160830-a-tortenelem-legpusztitobb-betegsegei-a-spanyolnatha.htmlKevesebb mint két év leforgása alatt milliók halálát okozta a spanyolnátha, ami a becslések szerint több emberrel végzett, mint Hitler, a nukleáris fegyverek és a korszakban történt terrortámadások együttvéve. Az 1918 és 1919 között pusztító járvány a Föld teljes lakosságának nagyjából a 4 százalékát betegítette meg. A Life.hu sorozatában ezúttal a spanyolnátha „útját” mutatjuk be. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.