Kiderült: ezért jobb, ha tanyán nő fel a gyerek, mint ha a városban

Forrás: Thinkstock -
betegség allergia egészség város tanya gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Thorax című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akik tanyán nőttek fel, egészségesebbek és ritkábban fordul elő náluk allergiás megbetegedés, mint a külvárosokban és a belvárosokban felnőtt gyermekek körében.

Jó levegő, természetközelség, háziállatok és lelassult életvitel – nagyjából ezekkel lehet jellemezni a vidéki életforma előnyeit. Nem véletlen, hogy manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a fajta életforma.

Forrás: Thinkstock

Abban semmi meglepő nincs, hogy vidéken, kiváltképp egy tanyán felnőni nem csupán hatalmas élmény, de sokkal egészségesebb is, mint egy zajos, poros és szmogos városban. Egy friss kutatás nemrég bebizonyította, hogy

az allergiás megbetegedések is kevésbé fenyegetik azokat a gyerekeket, akik tanyán nőttek fel, szemben a kül- vagy belvárosi társaikkal.

Minél korábban, annál jobb

A kórokozó csírákkal és potenciális allergénekkel való korai expozíció csökkenti az allergiás megbetegedések számát

- olvasható a Thorax című szaklapban megjelent tanulmányban. A kutatást Shyamali Dharmage, a Melbourne-i Egyetem professzora vezette, amelyben 14 országból (köztük Európából, beleértve a skandináv országokat is, illetve Ausztráliából) származó, több mint 10 ezer felnőtt adatait összegezték. Közülük 64%-uk töltötte élete első 5 évét vidéki faluban, kisvárosban vagy külvárosban, 27%-uk városban, és 9%-uk nőtt fel tanyán.

Forrás: Thinkstock

Az utóbbi csoportba tartozó gyermekeknek nagyobb arányban voltak testvéreik és tartottak háziállatokat. Nagyobb valószínűséggel aludtak közös szobában testvéreikkel, és kisebb arányban fordult elő a közeli hozzátartozók körében allergiás megbetegedés.

Bár a tanulmány ok-okozati összefüggést nem tárt fel, elmondható, hogy azok körében, akik életük első öt évét vidéken töltötték, kevesebb eséllyel alakult ki náluk később allergiás megbetegedés, szénanátha, nazális tünetek és légúti hiperreaktivitás felnőttkorban. A kutatók továbbá azt is megállapították mind a 14 ország esetén, hogy

azoknak a nőknek, akik gyermekkorukban tanyákon éltek, felnőttkorukra sokkal jobb lett a légzésfunkciójuk.

Forrás: Thinkstock

Ugyanez a megállapítás nem volt szignifikáns a férfiak esetében.

Évi egy kiló kosz, és egészségesek leszünk

Koszosnak lenni csupán átmenetileg megengedhető manapság, még a gyerekeknek is. A tisztaságnak azonban - pláne ha túlzásba visszük - nagy ára van: akár betegségeket is okozhat az, ha túl steril körülmények között élünk. A Life.hu itt gyűjtötte össze azokat a betegségeket, amelyeket a kosz hiánya okozhat.

Korábban is vizsgálták már őket

Egy 2013-as tanulmányban az amis gyerekek életmódját és egészségi állapotát vizsgálta Dr. Mark Holbreich allergológus. A főként az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területén élő konzervatív keresztény közösség tagjai nem oltják be csemetéiket, a tehéntejet nyersen, pasztőrözetlenül adják nekik, és a természetes élelmiszereket veszik étrendjük alapjaiként.

Forrás: Thinkstock

Laikusként úgy tűnhet, számos megbetegedésnek teszik ki magukat, Holbreich és csapata hasonló eredményre jutott, mint a tanyasi és városi gyerekek életmódját és egészségét összehasonlító Shyamali Dharmage: vagyis

minél koraibb életszakaszban történik meg az allergénekkel való találkozás, annál biztosabb, hogy az immunrendszer is korán felkészül arra, hogyan tartsa távol magától az allergiát.

Miért hagyod abba a sportolást? Nem biztos, hogy a lustaság az okahttp://www.life.hu/drlife/20161005-okok-ami-miatt-folyton-abbahagyjuk-a-rendszeres-mozgast.htmlAz ősz beköszöntével sokan határozzák el magukat, hogy a nyári lazsálás után ismét a hétköznapok részévé teszik a rendszeres mozgást. De hol akad el a nagy terv? Miért veszítik el többen út közben a motivációt? Dr. LifeOrigoMiért lesz valaki öngyilkos?http://www.life.hu/drlife/20161007-miert-lesz-valaki-ongyilkos-es-hogyan-lehet-segiteni.htmlA magyarországi mutatók szerint hazánk továbbra is az európai élen jár az öngyilkosságok számát tekintve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén szeptemberben készült felmérésében Magyarország a kelet-európai országok között a harmadik helyen áll Litvánia és Oroszország után. A számok elkeserítőek – főleg abban a tekintetben, hogy a legtöbb tragédia megelőzhető lett volna. Dr. LifeThinkstockMeglepő! Ezt okozza a szervezetben a dohányzáshttp://www.life.hu/drlife/20161005-a-dohanyzas-30-evre-is-nyomot-hagyhat-az-emberi-szervezetben.htmlKözel 16 ezer dohányos, nem dohányzó és egykor dohányzó vérmintáját elemezték ki tudósok, amelyek alapján arra következtettek, hogy a dohányfüst hosszú távon is nyomot hagy a DNS-en. Ilyen változás azoknál is észlelhető volt, akik immár 30 éve leszoktak a cigarettázásról. Dr. Life--Krokodilürülék és csirkecsont: fogamzásgátlási módszerek akkor és mosthttp://www.life.hu/drlife/20160929-fogamzasgatlasi-modszerek-regen-es-most.htmlMíg az ókorban a citromot, a gránátalmát és a mákgubót hívták segítségül a gyermekáldás kivédésére, addig a középkorban a birkabél és a halbőr volt a legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer. Íme, a történelem legérdekesebb és sokszor legbizarrabb védekezési módjai. Dr. Life--Kit hívhatott volna még fel Ben Stiller?http://www.life.hu/drlife/20161005-sztarok-akik-megkuzdottek-a-prosztatarakkal-koztuk-ryan-oneil-ian-mckellen-roger-moore.htmlBen Stiller a napokban egy műsor vendégeként beszélt őszintén arról, hogy 2 évvel ezelőtt prosztatarákot állapítottak meg nála orvosai. A világsztár Howard Stern műsorvezetőnek elárulta: a lesújtó diagnózis után egyik színész kollégáját, Robert De Nirót hívta, aki értesülései szerint évekkel ezelőtt szintén megküzdött ezzel a megbetegedéssel. Ám nem ő az egyedüli híresség, aki megküzdött a rettegett kórral: a Life.hu most összegyűjtötte, kikhez fordulhatott volna még Ben Stiller egy kis iránymutatásért. Dr. LifeAFPPúpok és kinövések: deformitást okozó betegségek a filmvásznonhttp://www.life.hu/drlife/20160927-deformitast-es-torzulast-okozo-betegsegek-a-filmvasznon.htmlA testi eltorzulást okozó rendellenességek a mai napig borzongatja, ugyanakkor kíváncsivá teszi az embereket, és mint régen, úgy most is hajlandóak félretenni undorukat, hogy szemügyre vehessék azokat, akikkel „csúf játékot űzött a természet." A deformitással küzdők élete nem egy filmest is megihletett, ezeket az alkotásokat gyűjtöttük most egybe. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.