emberi test szívderítő dohányfüst vérminta DNS nyom cigarettázás dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közel 16 ezer dohányos, nem dohányzó és egykor dohányzó vérmintáját elemezték ki tudósok, amelyek alapján arra következtettek, hogy a dohányfüst hosszú távon is nyomot hagy a DNS-en. Ilyen változás azoknál is észlelhető volt, akik immár 30 éve leszoktak a cigarettázásról.

Azt már korábbi kutatások is igazolták, hogy

a dohányfüst változásokat idéz elő a DNS-ben, és ezeknek a változásoknak a segítségével felmérhető egyes betegségek kockázata,

így például a ráké is. Az új vizsgálat azt állapította meg, mely gének érintettek ebben a folyamatban, mennyire erős a változások kapcsolata a dohányzással, és mely gének játszanak szerepet ezen betegségek kialakulásában.

Forrás: Dreamstime

Dr. Stephanie London, az egyesült államokbeli National Institute of Environmental Health Sciences helyettes vezetője és egyben a kutatócsoport vezetője elmondta, a nagy minta tette lehetővé a génállomány azon területeinek azonosítását, ahol a dohányzás metilációs folyamatokat indít el.

Az érintett gének pedig épp azok, amelyeket a dohányzással kapcsolatos betegségekkel hoznak összefüggésbe.

A kutatók összesen 15 907 vérmintát vizsgáltak, a génállomány azon területeit keresték, amelyekhez metilcsoportba tartozó molekulák kapcsolódtak. A kutatócsoport több mint 2600 olyan területet talált, amelyek statisztikailag különböztek a dohányzók és a nemdohányzók esetében. Ezeken a területeken pedig több mint 7000 gént, az ismert emberi gének közel egyharmadát azonosították - olvasható a CNN összeállításában.

Azoknak a résztvevőknek az esetében, akik öt éve hagyták abba a dohányzást, e területek többsége olyan állapotba tért vissza, mintha soha nem dohányoztak volna.

Forrás: Dreamstime

Ám a DNS felületi változásai közül néhány még a leszokás után 30 évvel is fennállt.

Amikor a volt dohányosok génállományát összehasonlították azokéval, akik soha nem dohányoztak, a 2600 terület közül 185-ben megtalálták ezeket a változásokat. Vagyis bizonyíték van rá, hogy a dohányzás hosszú távon rányomja a bélyegét az emberi génállományra.

Még több megdöbbentő adatért kattints a Szívderítő.hu oldalára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.