Kávé vagy tea? Az egészséged szempontjából nem mindegy

2016.10.22. 18:35

Egy friss kutatás szerint a mértékletes, ám rendszeres teafogyasztás lassíthatja a kalcium lerakódását a koszorúérben, ezzel együtt pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. De vajon mi a helyzet a kávéval?

Több mint 6500 ember bevonásával készült el a tea és a kávé szív- és érrendszerre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás.

Forrás: Thinkstock

Az eredmények szerint a rendszeres teaivók körében ritkább esetben fordult elő a szívkoszorúérben a kalciumlerakódás, ráadásul a folyamat előrehaladása is lassabb volt, és a szív- és érrendszeri események is ritkábbak voltak. Ezzel szemben a kávé a vizsgálat szerint semleges hatású volt e téren.

A kockázat csökkenése tehát csak a teára volt jellemző, a kutatók szerint elsősorban azért, mert ez az ital rengeteg antioxidáns hatású vegyületet, többek közt flavonoidokat tartalmaz.

További érdekességekért kattints a Szívderítő.hu oldalára!

szívderítőszív- és érrendszeri betegségekkávéteakalciummegbetegedés