Szex és alvás: ezért fáradt a férfi az összebújás után

Forrás: Thinkstock -
szex férfi napidoktor alvás összebújás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a nő még további kényeztetésre vágyna, addig a férfit szinte azonnal elnyomja az álom a szeretkezés után. Mindez nem a partnernek szól, hanem a szervezetükben lezajló kémiai folyamatok miatt történik.

A Miért alszanak el a férfiak szex után? című könyv társszerzője, dr. Billy Goldberg szerint több összetevős oka van annak, hogy az erősebbik nem tagjai szinte azonnal álomba tudnak szenderülni a szeretkezés után.

Míg a nő még további kényeztetésre vágyna, addig a férfit szinte azonnal elnyomja az álom a szeretkezés után Forrás: Thinkstock

Az oxitocin, a prolaktin, a gamma-aminobutyrát sav és az egyéb hormonok mind részt vesznek a felpörgés, majd lelassulás, és végül elalvás folyamatában. Az orgazmus után felszabaduló prolaktin nem csupán az immunrendszerre hat ki, hanem a nemi hormonokkal együtt befolyásolja a szaporodást, a növekedést és az anyagcserét is, mindezeken kívül pedig olyan változást indít el, amely fáradttá teszi a férfit a szex után.

Az aktus során tett erőfeszítés kifárasztja, és az izmokból kiveszi az energiát adó glikogént – ez okolható a fáradtságért.

A libidó először felfelé ível, majd lefelé, és ez nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is ugyanígy van. További érdekességeket a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz a témában ide kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.