Furcsa fóbiák: rettegés a gomboktól

Forrás: Thinkstock -
fóbia furcsa gomb rettegés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elsőre talán még viccesen is hangzik, ám valójában inkább nyomasztó a gomboktól való félelem. A kutatók szerint az orvosoknak és a médiának is sokkal komolyabban kellene venniük ezt a furcsa rendellenességet.

A 32 éves, IT-tanácsadóként dolgozó Andyt a legtöbb ember kinevette, amikor próbálta megértetni velük azt a bénító érzést, amelyet a gombok látványa okoz neki – különösen a nadrágokon és az ingeken lévő gombok.

A gomboktól való rettegés egy valós fóbia Forrás: Thinkstock

Mit is jelent fóbiásnak lenni?

A férfi fóbiája nem valami új keletű dolog: ezt az állapotot az orvosi szaknyelv koumpounofóbiának nevezi. Igaz, nem olyan gyakori, mint a többi, hozzá hasonló fóbia, hiszen 75 ezer emberből mindössze csak egyet érint. Azonban ugyanolyan komolyan kell venni, mint bármelyik másik fóbiát.

Az ebben szenvedők ugyanis gyakorlatilag minden kapcsolatot megszakíthatnak az emberekkel,

szinte kizártnak tartják például, hogy olyan mindennapi eseményeken részt tudjanak venni, mint egy temetés vagy esküvő,

és még a karrierjük rovására is rámehet, amennyiben nem tudják megoldani az otthonról dolgozás vagy az öltönymentes munkakörnyezetet.

A fóbia indokolatlan félelmet vagy viszolygást jelent, amely irányulhat egyszerű – mint amilyen jelen esetben a gomb is – vagy komplexebb dolgokra, mint egy-egy helyzet vagy körülmény.

75 ezer emberből mindössze csak egyet érint a koumpounofóbia Forrás: Thinkstock

Mivel a fóbiával küzdők problémája általában nevetség tárgya a környezetükben, ezért sokszor nem is kapják meg az ilyenkor szükséges kezeléseket. Ám nem csupán ez az oka annak, hogy nem fordulnak szakértőhöz.

Maga a kezelés félelmetesebb, mint bármi más?

Az angol állami egészségügyi ellátást nyújtó NHS az úgynevezett kognitív viselkedésterápiát tudja felkínálni a fóbiával küzdőknek. Ez azt jelenti, hogy a fóbiával küzdőket szembesítik a félelmükkel. Ha például valaki iszonyodik a pókoktól, akkor

a kognitív viselkedésterápián a páciens lassan megtanulja, hogyan tud másképp viszonyulni az adott dologhoz

ahelyett, hogy az agya pánikrohammal, a szíve heves dobogással, hisztérikus sírással vagy a menekülés vágyával reagálna.

A koumpounofóbiásokban félelmet kelt a gombok látványa Forrás: Thinkstock

Fájdalmas, de küzdelmes

Andy mindezek ellenére úgy döntött, orvoshoz fordul, aki tanácsadásra küldte őt.

Egy félelem, ami idővel csak erősödik

Tízből egy felnőtt biztos, hogy küzd valamilyen fóbiával, a legtöbb 15–25 év között alakul ki. A gyerekeknek is vannak félelmeik, de ezeket idővel kinövik, azonban ha valakinél állandósul a félelem, és még felnőtt korában sem múlik el, akkor már fóbiáról beszélünk. A Life.hu cikkéért kattints ide!
Fának beszélő György és a fiúölő Iván cár: Őrült uralkodók a történelembenhttp://www.life.hu/drlife/20161212-orult-uralkodok-a-tortenelemben.htmlEgy nemzet sorsa forog kockán, ha az uralkodója születés, nem pedig alkalmasság alapján kerül az ország élére. Most összegyűjtöttünk négy olyan királyt, illetve királynőt, akik a korabeli és az utókor feljegyzései szerint is súlyos mentális problémákkal küzdöttek. Dr. Life--Karácsonykor jelentkező nyavalyák, amelyeket idén kikerülhetszhttp://www.life.hu/drlife/20161213-karacsonykor-jelentkezo-megbetegedesek-igy-kerulheted-ki-oket.htmlDecember egyet jelent az ünnepekre való készülődéssel, a (jobb esetben) havas tájjal, a karácsonyi vásárok forgatagával és illatával, a koccintásokkal, a finom vacsorákkal és potyasütikkel – és egyben az ezzel együtt jelentkező meghűléssel, a gyomorrontással és a céges partik után jelentkező macskajajjal. Tippjeink segítségével elejét veheted mindezeknek, hogy csak a szép pillanatok maradhassanak meg az év legvarázslatosabb hónapjából. Dr. LifeOrigoBírósági végzés támogat egy anorexiás nőt abban, hogy ne kényszeríthessék evésrehttp://www.life.hu/drlife/20161201-egy-anorexias-nonek-birosagi-vegzese-van-arrol-hogy-ne-kenyszeritsek-evesre.htmlEgy súlyosan anorexiás New Jersey-i nő a bírósági tárgyalás során elérte, hogy ne kényszeríthessék őt akaratán kívül evésre, ami a kezelésének egyik részét képezi – mindezt pedig a mögötte álló szakértői csapat is egyhangúlag támogatta. Dr. LifeThinkstockMi az igaz barátságok titka?http://www.life.hu/drlife/20161205-az-igaz-baratsagok-titka.htmlA valódi, akár egy életen át tartó barátság igazi ritka kincsnek számít, amely ha egyszer birtokunkba kerül, nem elég csupán megbecsülni, hanem ápolni is kell. Most összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyek nélkül nem működhet egyetlen igaz baráti kapcsolat sem. Dr. LifeThinkstockGörbicz Anita és férje, Vincze Ottó: „Tervben van a kistestvér"http://www.life.hu/drlife/20161201-gorbicz-anita-kezilabdazo-es-vincze-otto-egykori-labdarugo-ujabb-gyereket-terveznek.htmlGörbicz Anita világhírű kézilabdás sokáig hezitált a gyerekvállalással. A sportolónő és párja, Vincze Ottó abban mindig is biztosak voltak, hogy szeretnének közös csemetét, hogy pontosan mikor, azt azonban sokáig nem tudták biztosan. Anita és férje egy nemrég adott interjújában elárulták, hogy kis családjuk bővítését tervezik. Dr. Life--Újra támad a halálos vírus? Magyarországtól nem messze tombol a kanyaróhttp://www.life.hu/drlife/20161130-kanyaro-okozta-jarvany-tombol-magyarorszagtol-nem-messze.htmlA legutóbbi jelentések szerint kanyarójárvány tombol a Magyarországgal szomszédos Romániában. A hatóságok szerint eddig hatan vesztették életüket a vírus következtében, és több mint 1300 ember fertőződött meg tőle. Íme, minden, amit a kanyaróról tudni érdemes. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.