Mi az igaz barátságok titka?

Forrás: Thinkstock -
barát barátság titok joghurt2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A valódi, akár egy életen át tartó barátság igazi ritka kincsnek számít, amely ha egyszer birtokunkba kerül, nem elég csupán megbecsülni, hanem ápolni is kell. Most összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyek nélkül nem működhet egyetlen igaz baráti kapcsolat sem.

Egy korábbi kutatás, amely a hosszú, boldog élet titkát vizsgálta, azt találta, hogy mindehhez három tényező szükséges igazán: egy jó házasság, egy kiskutya – és sok barát. Valódi, igaz kapcsolat nélkül azonban semmire sem megyünk, akárhány „barátot” is tudhatunk magunk mellett. De vajon mi lehet az igaz, feltétel nélküli barátság titka?

Valódi, igaz kapcsolat nélkül azonban semmire sem megyünk Forrás: Thinkstock

Nincs versengés, csak támogatás

Ha sikerünk van, velünk együtt örül, ha pedig éppen neki jött össze valami, akkor mi magunk is ugyanolyan boldogok vagyunk, mint ő.

Az igaz barátok egyenrangú felek, akik feltétel nélkül támogatják a másikat,

támaszt nyújtanak vagy egy vállat, ahol kisírhatja magát a másik, ha épp arra van szüksége.

Szavak nélkül is

A tartós barátság titka, ha a felek szavak nélkül is értik a másikat – állapította meg egy korábban készült amerikai kutatás, amely során több száz barátságot elemeztek amerikai viselkedéselemzők.

A feltételezések szerint mindez azon alapszik, hogy a két fél rengeteg közös élményen ment keresztül, amelyek hasonló személyiséget alakíthatnak ki. Mindezeken túl a közeli barátok egy idő után hasonló agyi struktúrákat dolgoznak ki.

A tartós barátság titka, ha a felek szavak nélkül is értik a másikat Forrás: Thinkstock

Nem elvesznek, hanem hozzánk tesznek

A barátunk előtt nyitott könyv vagyunk, hiszen ismer bennünket, és tudja, mik a céljaink, mivé szeretnénk válni, és mire vágyunk igazán. Az építő jellegű kritika nagyon fontos, és hozzásegít bennünket ahhoz, hogy napról napra egyre jobbá váljunk.

Ráadásul ha mindezt a barátunktól kapjuk meg, az még jobb:

szakértők szerint ugyanis egy jó szándékú, baráti tanács a legtöbb esetben többet ér, mint ha ugyanazt a házastársunkkal vagy a családunkkal beszéltük volna meg.

Őszinték, és ezt tőlünk is elvárják

Építő jellegű kritikák ide vagy oda, ha olyan a helyzet, egy igaz barát nem fél véka alá rejteni a véleményét – amit mi magunk sokszor talán nem is szívesen hallunk meg vagy veszünk tudomásul.

Mi pedig jól tudjuk, hogy mindezt a saját érdekünkben teszik, hiszen mindketten ugyanazt szeretnénk: boldognak és egészségesnek tudni a másikat.

Őszinték, és ezt tőlünk is elvárják Forrás: Thinkstock

Elfogad olyannak, amilyenek vagyunk

Legyünk akár rendetlenek, akár késők, az igaz barát nem akar bennünket megváltoztatni, mert pontosan olyannak szeret, amilyennek megismert bennünket.

Persze támogat abban, hogy egyre jobb emberré válhassunk, számára mégis kérdés nélküli, hogy a hibáinkkal együtt elfogad minket.

Róluk nem gondoltuk volna: a legkülönösebb sztárbarátságok

Ki gondolta volna, hogy Lindsay Lohan annyira jó viszonyt ápol Charlie Sheennel, hogy a botrányairól (is) híres színész 100 ezer dollárral segítette ki kolléganőjét, amikor gondjai támadtak az adóhatósággal? Vagy hogy Kim Kardashian és Demi Lovato egymást támogatták a legnagyobb hullámvölgyekben? A Life.hu itt gyűjtötte össze a legkülönösebb sztárbarátságokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.