Tetoválásokról őszintén - ezeket jó ha észben tartod, mielőtt varratsz!

bőrgyógyász higiénia fertőzés tetoválás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
33 évesen csináltattam az első tetoválásomat. Régóta szerettem volna varratni magamra, de rettegtem a fájdalomtól. Kár volt, mert hamar kiderült, hogy én még aludni is képes vagyok tetoválás közben. 34 évesen már a negyedik tetkóm is elkészült. Egyiket sem bántam meg, sőt azt érzem, hogy ezekkel vagyok teljes, viszont azt katasztrofálisnak tartom, hogy az emberek nem tájékozódnak az esetleges betegségekről, mielőtt tetováltatnának.

Én mindig a legtisztább, legmegbízhatóbb, tetoválót választottam, és ennek köszönhetően a higiénia hiányából adódó problémák mindig elkerültek, de sokan ezt nem mondhatják el magukról. „A legtöbbször, amikor tetoválás utáni bőrpanaszokkal keresnek fel a paciensek, akkor bizony a higiénia hiánya okozza a bajt. Ráadásul a tetoválással elkapható a hepatitis B, a hepatitis C és HIV is" – mondja Dr. Virágh Zsófia, a New Beauty Központ bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa. Tévhit azonban, hogy a tetoválás elfertőződése csak a tetoválás alatt történhet meg. A legtöbb szalon ma már steril, kiemelten figyelnek a higiéniára, és olyan nyomtatott útmutatót is adnak a vendégeknek, hogy hogyan tartsák tisztán a sebüket a tetoválást követő napokban. A tetkó ugyanis egy seb, és nagyon sokan ezen az otthoni időszakon csúsznak el. Túl sok krémet használnak, áztatják a tetoválást, vagy ellenkezőleg, nem tisztítják eleget. Túlságosan sokáig tartják rajta a fóliát a seben, vagy túl kevés ideig. „Ha gyulladt, ha gennyes, ha sebes a tetoválásunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Fontos tudni, hogyha vírus okozza a bajt, akkor annak nincs tünete, de ha baktérium, akkor egy nem kezelt fertőzés orbánchoz is vezethet."

A tetoválás valójában egy seb, amit megfelelően kell ápolni, fóliázni, sokan ezt rontják el Forrás: Shutterstock

Ilyen is van

Előfordul, hogy a bőrünk egy ponton kidobja magából a festéket. Lehet ez akár egy egy centis rész is. Ilyenkor a gyógyulási folyamat alatt, az adott területen a seb nem záródik össze, gyakran sebes, többször varasodik. Ezt a részt ne úgy kezeld, mint a többit, menj el egy bőrgyógyászhoz, de ne pánikolj. Ezt nem a higiénia hiánya okozza, egyszerűen a bőrödnek azon részén ilyen reakció lépett fel. Várj a gyógyulással minimum 8 hónapot és ezután, ha a bőrgyógyászod és a tetoválód is ajánlja, akkor korrigáljátok a tetoválást.

Amit már csak nagyon kevesen tudnak, hogy különböző autoimmun betegséget is okozhat a tetoválás. „Minden ilyen betegségnek van egy genetikai háttere, környezeti hatásra - a tetoválás esetében ilyen kiváltó anyag a tinta - pedig elindulhat a szervezetében ez a folyamat. Ilyen autoimmun betegség például a sarcoidosis, amelynek következtében csomók jelennek meg az ember tüdejében, és nehézkessé válik a légzés. Ennek észlelésekor először azt tapasztaljuk, hogy a tetoválásunk nehezebben gyógyul, majd csomók jelennek meg rajta, fokozódik a köhögés és a nehézlégzés, ekkor már a csomók a tüdőben is megjelennek. Nagyon nehéz gyógyítani, hiszen a bőr alatt folyamatosan ott van a tinta, vagyis a betegséget kiváltó anyag."

Különböző autoimmun betegséget is okozhat a tetoválás, ennek észlelésekor először azt tapasztaljuk, hogy a tetoválásunk nehezebben gyógyul Forrás: Shutterstock

A tetoválás eltávolítására csodaszert még mindig nem találtak fel. Természetesen elérhetőek különböző lézeres tetoválás eltávolító kezelések, de ezekkel kapcsolatban is számos dolgot érdemes tisztázni. „Minden színre más-más hullámhosszra kell beállítani a lézeres fényforrást. Sokszor találkozni olyan szituációval, hogy valakinek van egy narancssárga, fekete, piros tetoválása, elmegy eltávolító kezelésre, de nem olyan eredményt kap, amire számított. Ez azért van, mert az adott gép, csak bizonyos hullámhosszon mozog, nem mindent színt tud eltávolítani. Azt hiszem, az lenne a korrekt megoldás, hogy az ilyen szolgáltatásoknál feltüntetnék, milyen színű tetoválásokat tudnak eltávolítani."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.