"Meg kellett mondanom a gyerekeimnek: ez az utolsó karácsonyunk együtt"

karácsony édesanya rákos beteg haldokló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A haldokló édesanya arról mesél, hogyan tölti utolsó karácsonyát két kisgyermekével, miután halálos betegséggel diagnosztizálták.

A 32 esztendős Donna Youngnak, az ötéves Phoebe és a kétéves Jack édesanyjának csupán néhány hónapot jósoltak az orvosok, miután ritka, főként fiatal nőkben előforduló, nem műthető tüdődaganatot mutattak ki nála. A volt pszichiátriai ápolónő tudta, hogy rákja inoperábilis, de legbelül azt remélte, hogy néhány évig még életben maradhat, és lesz egy kis ideje a gyerekeivel.

www.dailymail.co.uk
www.dailymail.co.uk

"Teljesen összetörtem, amikor megtudtam, hogy csak hónapjaim maradtak hátra, de aztán összeszedtem magam, és úgy döntöttem, megpróbálom a hátramaradt időt a lehető legteljesebb szeretetben átélni" - meséli.

A legnehezebb az volt, amikor el kellett mondania a hírt lányának, Phoebe-nek. Donna tudta, hogy nem halogathatja a beszélgetést, ezért egy szép napon elmondta neki, hogy a mamija sokkal rosszabbul lett, és hamarosan fel fog menni a mennyországba. Phoebe fél óra sírás után megkérdezte, hogyan megy fel édesanyja a mennybe, és miután megtudta, hogy az angyalok viszik fel, megkérdezte, mikor jön vissza, miután meggyógyították.

"Ez volt a legnehezebb dolog, amit valaha átéltem, majd' megszakadt a szívem" - emlékszik vissza Donna.


Már a terhesség alatt voltak aggasztó tünetek


Amikor Phoebe-vel állapotos volt, köhögni kezdett, de a szülésznő megnyugtatta, hogy a terhesség alatt a nők több váladékot termelnek, ami köhögési ingert vált ki. Később, amikor kislánya hathónapos volt, egyik éjjel égő fájdalomra ébredt az oldalában. Orvoshoz ment, ahol közölték, hogy tüdőgyulladása van, de nem készítettek röntgent vagy más vizsgálatokat. Donna később is több mellkasi fertőzésen esett át, és amikor nyolchónapos terhes volt Jackkel, vért köhögött fel, ezért felvették a kórházba. Terhessége miatt azonban az orvosok nem sok vizsgálatot végezhettek el. Jack születése után azonban a biopszia kimutatta Donna tüdődaganatát.

iStockPhoto
iStockPhoto

"Kissejtes tüdődaganat, amely nagyon ritka, és főként fiatal nőket érint. Nincs összefüggésben a dohányzással, hanem a betegség ritka, genetikai formája. Eleinte nagyon sokat aggódtam a gyerekeim miatt, de az orvosok megnyugtattak, hogy idősebb korukban szűrővizsgálatot végeznek majd rajtuk" - mondja Donna.

Donna csendes, nyugodt karácsonyt tervez családjával, amely valószínűleg az utolsó együtt töltött ünnepük lesz. Szerencsésnek tartja magát azért, hogy nem hirtelen éri a halál, hanem van ideje felkészülni, és gondoskodni gyermekei jövőjéről. Megpróbál a lehető legoptimistább lenni, és reméli, hogy az orvosoknak nem lesz igazuk, és talán még jövő karácsonykor is együtt ünnepelhet férjével és gyermekeivel.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.