A lány, akinek a nyelve tönkreteszi az életét

nyelv Cavernous hemangioma óriás elváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Folyamatos gúnyolódások céltáblája az a kínai kislány, akinek egy különös betegség következtében óriásra dagadt nyelvvel kell élnie.

Hatalmasra dagadt nyelvvel és alsó ajakkal kell élnie Ouyang Juhongnek, akinek furcsa tünetei szó szerint tönkreteszik az életét. A kínai kislánynál már egy hónaposan diagnosztizálták betegsége okát, az úgynevezett Cavernous haemangiomát, amelyet a központi idegrendszer keringési rendellenessége okoz.

Northfoto
Northfoto


A kezelésre azonban sosem volt elegendő pénze a családnak. Ouyang - bár egész életében gúnyolták és sértegették - mégsem akart megfutamodni, ahelyett, hogy otthon maradt volna, a mai napig iskolába jár.

De mi is az a Cavernosus haemangioma?

Ouyang esete bár nagyon súlyos és ritka, nem egyedülálló. A legtöbbször azonban nem okoz ilyen mértékű elváltozásokat, vagy magától javulni kezd. A Cavernosus haemangioma ugyanis egy jóindulatú vérdaganat, amely kifejlődhet a bőrben, a bőr alatti kötőszövetben, vagy akár a belső szervekben is, de jellemzően a fejen és a nyakon jelentkezik a legtöbbször.

Az újszülötteknél gyakran egy kisebb vörösesbarna folt hívja fel a betegségre a figyelmet, amely 6-8 hónap alatt 2-10 centiméter nagyságúra is megnő, a színe pedig mélyebb lesz és tapintása is megváltozik: a szeder felszínére emlékeztet. Ha a betegség a szemet támadja meg, gyakran látási zavart, kancsalságot okoz, míg ha a szájban jelentkezik, akkor a beteg nyelési, étkezési nehézségekkel küzd.

Northfoto
Northfoto



Két fajtája ismeretes

Az egyik rendszerint iskoláskorra jó eséllyel magától vagy szteroidos kezelés segítségével visszafejlődik. Az úgynevezett noninvoluting congenital haemangioma azonban már a születéstől kezdve jelen van a beteg szervezetében, és a gyermek fejlődésével arányosan növekszik, ráadásul ez a típus később sem megy át a visszafejlődési fázison. Ilyen esetek megoldásaként általában a sebészi úton történő eltávolítás jöhet szóba, de a méretétől függően felmerülhetnek komplikációk, mint a fokozott vérzés és a hámsérülés.

A kínai kislánynál orvosi szempontból lehetséges volna a műtét, azonban a családnak a műtéti beavatkozás több mint 53.000 eurójába kerülne, amire jelenleg nincs pénzük.

Vojnits Blanka

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.