fájdalomcsillapítók alternatív gyógyászat fájdalomcsillapítás fájdalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden évben több millió forintot adunk ki fájdalomcsillapítókra. De lehetséges, hogy a fájdalom és szenvedés csak az agyunkban létezik?

A londoni University College kutatói szerint, ha a kéz sérülése után keresztbe tesszük karunkat, csökkenthetjük a fájdalmat. Erre az lehet a magyarázat, hogy a keresztbe tett kar összezavarja az agyat és tompítja a fájdalomérzést, mivel az agy bal oldala vezérli a jobb oldal mozgását és fordítva. S hogy még mivel csaphatjuk be az agyunkat, hogy csökkentsük a fájdalomérzetet? Íme néhány kiváló módszer.

Simogasd a cicád

A háziállatok nemcsak vigaszt nyújtanak, de a szenvedésnek is véget vetnek. Egy kísérletben ízületi protézisbeültetésen átesett betegek felére tudták csökkenteni fájdalomcsillapító szükségletüket házikedvencük segítségével. Az állatok közelsége csökkenti a stresszhormonok, például a kortizol szintjét.

Thinkstock
Thinkstock



Forgasd a pénzt

Akármilyen valószínűtlennek is hangzik, a pénzzel való foglalkozás nagyszerű eszköz a fájdalom ellen. A Minnesotai Egyetem kutatói bizonyították, hogy a pénzszámolás hatására az önkéntesek kevésbé éreztek fájdalmat, valószínűleg azért, mert a pénz érzése javítja az önértékelést.

Elő a családi fényképpel

Már szeretteink fényképének látványa is erőteljes fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, amerikai kutatók szerint azért, mert igen erőteljes pozitív érzéseket vált ki. Ha fájdalmas orvosi vizsgálatra készülsz, vidd magaddal egy szeretett személy képét.

Hárfamuzsika

A megnyugtató hangszeren, például hárfán játszott zene megnyugtatja az embert. Tudományos bizonyíték létezik arra, hogy a zene csökkenti a pulzusszámot és a stresszt, továbbá akár 21 százalékkal is enyhítheti az ízületi és hátfájdalmakat.

Paprikakrém

A csípős paprika nemcsak az ételnek tesz jót, fő összetevője, a kapszaicin megzavarja a fájdalomingert közvetítő idegrostok működését. A vegyület már megtalálható néhány vény nélkül kapható fájdalomcsillapító krémben és gélben.

Melegvizes palack

Ennek segítségével enyhíthetők a hasi vagy menstruációs görcsök - és ez nem csak placebo hatás. Brit tudósok kimutatták, hogy a 40 Celsius fok feletti hőmérséklet aktiválja azokat a belső hőreceptorokat, amelyek meggátolják a fájdalomingerek agyba történő eljutását.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.