A lakosság 1 százalékát érinti, a scleroderma ennek ellenére nagyon is komoly probléma: súlyos tüneteivel életveszélyes állapotot idézhet elő áldozatainál. Mivel a korai diagnózis akár életmentő is lehet, utánajártunk, miről ismerhető fel a betegség.

Thinkstock


A szisztémás szklerózis, azaz a scleroderma az autoimmun betegségek egy különös típusa. Alapját, ahogy minden más autoimmun betegségnél, úgy itt is az immunrendszer saját szervezet ellen irányuló agresszív offenzívája képezi. A scleroderma esetében annyi a specifikáció, hogy ez esetben a kötőszöveti sejtek túlzott mértékű kollagéntermelése okozza a problémát. Ennek első, szembeötlő jele, hogy a test bőrfelülete látványosan megvastagszik és megkeményedik. A tünetek azonban nem csak a kültakarón jelentkeznek: a betegség a belső szervekben és az erekben is nagy pusztítást vihet véghez, sőt, akár halálos kimenetelű szövődményekhez is vezethet.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!


Kialakulását követően krónikus és progresszív jelleget ölt: évtizedeken át aprólékosan munkálkodik azon, hogy ellehetetlenítse az ellene küzdő páciensek életét. A zavar férfiak körében ritkán fordul elő, célcsoportjába elsősorban a negyvenes éveikben járó nők tartoznak. Az önértékelésünkre és életünkre egyaránt veszélyes autoimmun betegség a tudomány mai állása szerint sajnos gyógyíthatatlan. Okait még nem sikerült feltérképezni, jelenleg csupán annyit tudunk biztosan, hogy kialakulását elsősorban örökletes tényezők befolyásolják. Mivel a korai felismerés megmentheti a betegek életét, nem árt tisztában lennünk a scleroderma fő tüneteivel.
 Melyek azok az intő jelek, melyek a scleroderma jelenlétére utalhatnak?

1. A bőr megvastagodása

A bőr felszínének látványos és kényelmetlen megvastagodása elsősorban a felsőtestet érinti: a karokat, az ujjakat, a vállat, a hasat és idővel az arcot.


Wikimedia Commons2. A bőr merevsége

A betegség következtében a bőr elveszíti rugalmasságát és mozgékonyságát. Ennek eredményeképp gyakran megesik, hogy a betegek mimikai képességei elszegényednek. Például nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak mosolyogni.

3. Raynaud-jelenség

A betegség tipikus tünetéről beszélünk: ez esetben a betegek ujjai esetenként hirtelen elfehérednek, ezt követően pedig látványosan kivörösödnek.

4. Ízületi merevség

A bőr megvastagodását az érintett bőrfelület zsugorodása és feszülése követi. Ennek következtében az ízületek lemerevednek, fájdalmassá, nehezen mozdíthatóvá, idővel pedig mozgásképtelenné válnak.

5. Fekélyek

A betegségre utaló intő jel lehet az ujjakon, illetve az arcon megjelenő fájdalmas, nehezen gyógyuló fekély.

6. Nyelési nehézségek

A belső szervek érintettsége miatt általában a nyelőcső is megvastagszik. Ez nyelési nehézségeket, akár fulladást is okozhat.

7. Bélpanaszok

A betegséget a belek fala is megsínyli: a bélfal merevsége nemcsak lassabb anyagcseréhez, de a táplálékok elégtelen emésztéséhez és nehéz felszívódásához vezethet.

8. Tüdőfibriosis

Ha a betegség a tüdőt is érinti, azt a köhögésről, nehézlégzésről és a gyakran megjelenő tüdőgyulladásról ismerhetjük fel.

Thinkstock9. Szívpanaszok

A szív izomzatát is érintő probléma komoly szövődményekhez vezethet: magas vérnyomást, szívburokgyulladást, szívritmuszavart is okozhat, nem ritkán életveszélyes állapotot idézve elő ezzel.

10. Fáradékonyság

A betegek többségénél a scleroderma fáradékonyságot idéz elő: kevésbé terhelhetőek, hamarabb elfáradnak, nagyobb alvásigénnyel rendelkeznek, és sokszor érzik magukat gyengének.
Furcsa diétával őrzi bomba alakját Eva Mendeshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110812-tesztaval-es-kenyerrel-dietazik-eva-mendes.html Baby Gabi szerint a megcsalás természeteshttp://www.life.hu/tested-lelked/20110820-baby-gabi-szerint-a-megcsalas-termeszetes.html Bőrrákos a mindig bronzbarna hollywoodi színész?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110813-borrakos-a-mindig-bronzbarna-hollywoodi-szinesz.html Nemi szerv nélkül született babákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110818-nemi-szerv-nelkul-szuletett-babak.html Életveszélyes eszközzel fiatalítja magát Angelina Joliehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110818-eleteszelyes-eszkozzel-fiatalitja-magat-angelina-jolie.html 7 meglepő mód, hogy elkerüld a ráncokathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110816-9-meglepo-mod-hogy-elkeruld-a-rancokat.html Mentő vitte el - Újra kellett éleszteni a Hooligans gitárosát!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110815-ujraelesztettek-a-holligans-gitarosat.html