Sellőlány genetikai rendellenesség méhátültetés nemi szerv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem olyan régen hunyt el az a kislány, aki egyedülálló módon összenőtt lábakkal és nemi szervek nélkül, Sellő-szindrómával (Sirenomelia) született.

Tipp! Kukkants be a világ szegény és gazdag gyerekeinek hálószobájába! Megható képek!





http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dvrCsYvE3uPbcVKK

Ám nem feltétlenül párosul a lábak összenövésével a nemi szervek hiánya, hiszen ez utóbbira számos példa akad a világon. A legsúlyosabb, amikor a külső és a belső nemi szervek is hiányoznak, ám nagyon sokszor csak részleges hiányról van szó, amelyet az orvostudomány, a jelenleg rendelkezésére álló technikákkal már próbál megoldani. Ahogy ez történt egy fiatal, alig huszonöt éves nővel is (Moa Ottosson), aki méh nélkül született, és akinek saját édesanyja vállalta a donor szerepét. A cseppet sem veszélytelen, többórás műtét során az anyuka méhét kioperálják, majd lányába ültetik át, azt remélve, hogy szervezete jól reagál édesanyja szöveteire, befogadja a szervet, és így a saját anyukája segítségével tudják helyrehozni azt, amitől a természet megfosztotta a fiatal nőt.

A méhátültetésre váró Moa Ottossonról tizenhat éves korában derült ki, hogy hiányoznak a belső nemi szervei - a menstruáció késlekedése miatt indult meg egy alapos kivizsgálás. Egy másik esetben azonban csak két évig élhettek boldog tudatlanságban a szülők. Kenneth Hiscockról kétéves korában derült ki, hogy nem fiú, hanem kislány. Egészen pontosan egyik sem, hiszen a külső férfi nemi szervek mellett csak részleges női belső nemi szervek lelhetőek fel a kicsin, így most se nem fiú, se nem kislány az apróság, és nagy valószínűséggel rá is bonyolult és fájdalmas műtétek sora vár majd, hogy valódi "nemhez" jusson.

Northfoto
Northfoto

A kis Kenneth Hiscock és nővére

Esetében is, ahogy az történt a kis sellőlánynál, vagy akár Moa Ottosonnál is, genetikai rendellenesség áll a probléma hátterében. A kicsinél egy veleszületett mellékvesekéreg-túltengést állapítottak meg orvosai, amely férfi nemi hormon termelődést okozó enzimhiányt eredményezett.


Mely szervek hiányozhatnak?

Női nemi szervek:
Belső: méh, méhkürt, petefészek, petevezetékek, hüvely
Külső: szeméremdomb, kis- és nagyajkak, hüvelynyílás, Bartholin-mirigyek (a hüvely síkosságáért felelős váladékot termeli), csikló

Férfi nemi szervek:
Külső: pénisz, herezacskó
Belső: herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték, ondóhólyag

Tipp! Így még sosem láthattad házikedvencedet! Elképesztő fotók képgalériánkban!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.