A sporttörténelem egyik legmegrázóbb bejelentését tette pontosan húsz évvel ezelőtt, 1991. november 7-én Magic Johnson, a Los Angeles Lakers akkor 32 éves, ereje teljében lévő kosárlabdázója. A világ egyik legjobb kosarasa könnyek között tudatta a világgal, hogy vérében hordozza az AIDS kórokozóját, a HIV nevű vírust.

A bejelentés óta eltelt húsz év, és a most 52 éves Johnson egészségesebb, mint valaha és aktívan dolgozik sportelemzőként, üzletemberként és HIV-aktivistaként. Dacára annak, hogy a rendszeres időközönként megismételt vizsgálatok minden alkalommal kimutatják vérében a HIV jelenlétét, semmi jel nem mutat arra, hogy az időzített bomba felrobbanna, és a lappangó AIDS kitörne rajta.


AFP


Mégis mi lehet a magyarázat erre a jelenségre, mikor az orvosok elmondása alapján Johnson ugyanazokat a fajta gyógyszereket szedi betegsége kezelésére, mint bármelyik másik, HIV-fertőzött páciens a fejlett országokban, illetve Afrika és Ázsia szegényebb államaiban, ahol a betegség ma is folyamatosan terjed?

"Véleményem szerint semmi különös nincs Magic Johnson esetében. Számos olyan HIV-fertőzöttről van tudomásunk, akik húsz, vagy akár harminc évvel a fertőzés után is teljes életet élnek" - mondta Spencer Lieb, epidemiológus, a Floridai HIV- és AIDS-kutató Központ koordinátora. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) becslése alapján körülbelül 1,2 millió HIV-fertőzött ember él az Egyesült Államokban, de mindössze 20 százalékuknak van csak tudomása betegségükről. Amerikában évente megközelítőleg 50 000 ember fertőződik meg, és több mint 1800-an halnak meg a betegség következtében.

Nagyon leegyszerűsítve az AIDS egy olyan állapot, amit a HIV-fertőzés idéz elő hosszú távon, hosszabb, rövidebb idő után. Az AIDS, vagyis a szerzett immunhiányos tünetcsoport önmagában nem betegség, hanem különféle úgynevezett opportunista fertőzések együttese. AIDS-es betegek nem képesek védekezni az úgynevezett opportunista (csak az immunrendszer károsodása esetén fellépő) fertőzések ellen, mivel a HIV-fertőzés tönkretette az immunrendszerüket.
Az egészségügy betegsége: megalázó orvosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111108-az-egeszsegugy-betegsege-megalazo-orvosok.html 42 kg-ot fogyott Dorottya - A titok egy pohár vízhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111107-42-kgot-fogyott-dorottya-a-titok-egy-pohar-viz.html Mozgás- és beszédzavarokkal küzd Daniel Radcliffehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111028-diszpraxia-mozgas-es-beszedzavarokkal-kuzd-daniel-radcliffe.html Nemcsak híresek, okosak is - Sztárok 140-es IQ feletthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111025-nemcsak-hiresek-okosak-is-sztarok-140es-iqval.html A legalattomosabb daganatos betegség: a hasnyálmirigyrákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111020-a-legalattomosabb-daganatos-betegseg-a-hasnyalmirigy-rak.html Rádiófrekvenciás műtét: a legjobb megoldás a visszerek eltüntetésérehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111020-radiofrekvencias-mutet-a-legjobb-megoldas-a-visszerek-eluntetesere.html