bőrbetegség hámlás ritka betegség pikkely öröklött betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ritka betegség következtében Melanie Bradley, a 34 éves, kétgyerekes családanya testéről évente mintegy 13 kiló bőr hámlik le. Sajnálatos módon a betegséget kisebbik gyereke, a most 21 hónapos Rebecca is örökölte.

A ritka, örökletes bőrbetegség, az ichtiózis jellemzője a túlzottan száraz bőr és a száraz foltok megjelenése, amitől a bőr tapintása érdessé válik. Az ichtiózis eredménye a bőr szarurétegének abnormális elvastagodása. Melanie esetében a bőrsejtek elszáradásának és teljes lehámlásának folyamata mintegy 14-szer gyorsabban történik, mint egy átlagos embernél.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

"A bőröm csupa pikkely, ezek néha úgy megvastagodnak, hogy alig lehet megmozdítani, de mégis olyan érzékeny, hogy egy kisebb ütés hatására is felszakad a bőr" - nyilatkozta a Sun újságírójának a fiatal nő, akiről képet itt láthatsz. "Amerre csak járok, mindenhová jutnak az elszáradt bőrdarabkákból, ezért meglehetősen sokat kell porszívóznunk a lakásunkban" - tette hozzá az angliai Atherstone-ban élő Melanie, aki nagyon elkeseredett, mikor megtudta, hogy 21 éves kislánya, Rebecca is örökölte ezt a ritka rendellenséget.

Melanie és kislánya naponta többször is bőrlágyító fürdőt vesz, és rengeteg speciális testápoló krémmel próbálják lassítani a bőrszáradás folyamatát, ami azt jelenti, hogy reggel csaknem két órát vesz igénybe a készülődés, és ugyanennyi ideig tart, míg felkészülnek a lefekvésre.

Melanie férje, a 30 éves Vincent és hároméves kisfiuk, Daniel egészséges bőrűek, csak a kislány örökölte a betegséget. "Nem könnyű az életem, de mégsem akarok panaszkodni, mert sosem gondoltam volna, hogy egyszer férjhez megyek, és gyerekeim lesznek. Sokan vannak nálam sokkal rosszabb helyzetben" - mondta Melanie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.